Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
Teravih namazı ramazan gecelerini ihya etmek için önemli bir ibadettir. Ramazan gecelerinde özellikle namazla meşgul olmanın günahlara kefâret olacağına Peygamber Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem] şu mübarek sözleriyle dikkat çekmiştir:
“Kim, vaat ettiği sevaba inanarak ve sevabını Allah’tan umarak ramazan gecelerini namaz kılarak geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Fazlü Leyleti’l-Kadr, 5)
Teravih namazı 20 rekâttır.
Teravih Namazının Kılınışı
İki Rekâtta Bir Selâm Verilerek Teravih Namazının Kılınışı
Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra vitir namazını kılmadan teravih namazına başlarız. Aynen sabah namazının farzının cemaatle kılınışı gibi kılarız; ancak niyet farklıdır. İmam, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diyerek niyet eder. Cemaat de, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet eder. Her selâmdan sonra niyet yenilenir.
Tek başına teravih namazı kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazının iki rekât sünneti gibi kılınır.
Dört Rekâtta Bir Selâm Verilerek Teravih Namazının Cemaatle Kılınışı
İkindi namazının sünneti gibi kılınır. İmam, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diyerek niyet eder. Cemaat de, “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet eder. İki rekât tamamlandıktan sonra imam ve cemaat “Tahiyyat, Allahümme salli ve Allahümme bârik” dualarını okur, üçüncü rekâta kalkarlar.
Üçüncü rekâtın başında hem imam hem de cemaat sessizce Sübhâneke duasını okur. Sonra imam ve cemaat içinden eûzü besmele çeker. Cemaat susar. İmam açıktan Fâtiha ile bir sûre okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekâta kalkarlar. Namaz dört rekâta tamamlanır. Selâm verilir. Yirmi rekât böylece kılınır. Teravih namazı bittikten sonra cemaatle vitir namazı kılınır.
Dört Rekâtta Bir Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı
“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Böylece dörder rekât kılınarak yirmi rekât tamamlanır. Sonra da vitir namazı kılınır.
Teravih Namazı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Teravih namazı, yirmi rekâttır.
- İkişer rekât halinde kılmak daha faziletlidir.
- Yatsı namazından sonra kılınır.
- Cemaat halinde veya tek başına da kılınabilir.
- Teravih namazı cemaatle kılınırken vitir namazı da cemaatle kılınır.
- Teravih namazı “hatim” ile kılınabilir.
- Teravih namazını insanlara ağır gelmeyecek şekilde kıldırmak zamanımızda daha faziletlidir.
- Ancak çok acele ile kılmak, namazın bir an önce bitirilmesi için harfler belli olmayacak şekilde hızlı okumak doğru değildir.
- Vaktinde kılınmayan teravih namazı daha sonra kazâ edilmez.
- Yirmi rekât halinde tek selâmla kılmak mekruhtur.
Bakınız: Gece namazının önemi ve fazileti
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar