Mukabele Nedir? Ramazan’da Mukabele Nasıl Yapılır?
Bir kişinin Kur’ân-ı Kerîm’i ezberden veya yüzünden okuyup diğer kimselerin de onu takip etmesine “mukabele” denir.
Cebrâil [a.s], ramazan ayının her günü Peygamber Efendimiz [s.a.v] ile buluşurdu. Ramazan ayı bitinceye kadar indirilen Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini Resûlullah [s.a.v] “Cebrâil’e [a.s] okurdu.” (Buhârî, Savm, 7)
Bu yüzden eskiden beri camilerimizde ve evlerimizde mukabeleler yapılmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilmeyenlerin okunan mukabelelere katılması, dinlemesi ve hatta okuyanların yanına oturarak Kur’an âyetlerine bakıp takip etmesi bile sevaptır.
Ramazanda Mukabele
Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar okumaya “hatim” denir. Kur’an’ı hatmetmek, Peygamber Efendimiz’in [s.a.v], indirilen âyetleri Cebrâil’e [s.a.v] okumasına dayandırılan bir uygulamadır.
Kur’ân-ı Kerîm’in hakkı verilerek okunması, yapılan hatimdeki sevabı artırır. Ramazan ayında mukabele ile her gün bir cüz Kur’an okunursa, otuz gün içinde bir hatim yapılmış olur. Hatim yapan bir kimse, kendi başına veya aile fertleriyle birlikte hatim duası yapabilir.
Seyyid Muhammed Raşid hazretlerinin [k.s] doktoru anlatıyor:
Seyyid Muhammed Raşid hazretleri [k.s] Ankara’da ikamet ederken sağlık yönünden takip ediyordum. Bazan haftada iki kez şeker kontrolünü yapıyorduk. 1985 yılının Ramazan ayında bir ara şekeri biraz yükselmişti, muhterem evlatlarıyla istişare ettik. Bana, “Şekeri niye yükseldi?” diye sordular. Ben de, “Stresten şekeri yükselebilir, bir sıkıntısı var mı?” diye sorunca, “Yok ama Kur’ân-ı Kerîm’i hatim için mübarek bedenlerine aşırı yükleniyorlar” diye cevap verdiler. Bunun üzerine şerefli huzurlarına çıkarak, “Efendim, hatim için aşırı gayret sarfediyorsunuz, uykusuz kalıyorsunuz, vücut da bundan etkileniyor ve şekeriniz yükseliyor” deyince, “Peki öyleyse, ben bu ana kadar iki günde bir hatim yapıyordum, bundan sonra üç günde bir hatim yaparım” diye cevap verdiler.
Bakınız: Ramazan Ayı Kur'an Ayıdır
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar