Görüş Bildir

Ramazan Ayı Kur’an Ayıdır

Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Ramazanda Kur’an okumanın fazileti.

Ramazan ayına kıymet veren olaylardan biri de yüce kitabımız Kur’an’ın bu ayda sevgili Peygamberimiz’e [s.a.v] indirilmeye başlanmasıdır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de,

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olan Kur’an’ın indirildiği aydır” (Bakara 2/185) buyrulmaktadır.

Peygamberimiz [s.a.v] ve ashabı Kur’an’ı en çok bu ayda okurlar; cömertliği en çok bu ayda gösterirler ve ibadeti en çok bu ayda yaparlardı. Hele bu ayın son on gününe ulaşıldığında ise sevgili Peygamberimiz [s.a.v], zamanının büyük kısmını ibadete ayırırdı. (Müslim, İtikâf, 7)

Ramazan ayında Kur'an okumanın fazileti. Ramazanda Kur'an okumanın sevabı ve fazileti.

Ramazanda Kur’an Okumanın Fazileti


Hz. Peygamber de [s.a.v] bu mübarek ay dışında bile, “Kur’ân-ı Kerîm’den bir tek harf okuyana bile sevap verilir. Her iyilik on misliyle kayıtlara geçirilir. Elif lâm mîm bir harftir demiyorum. Aksine elif bir harf, lâm bir harf ve mîm de bir harftir” (Tirmizî, Sevâbü’l-Kur’ân, 16) buyurarak Kur’an okuyan müminin ne kadar kazançlı olacağını bizlere müjdelemiştir. Oysa ramazan ayında sevaplar onlarca, yüzlerce, binlerce katıyla verilmektedir. Nitekim İmam Zührî ve İbrahim en-Nehâî hazretlerinden nakledilen bir haberde şöyle zikredilmiştir:

Ramazan ayındaki bir tesbih, diğer aylardaki bin tesbihten, bir oruç da diğer aylardaki bin oruçtan daha üstündür.” (Süyûtî, ed-Dürrü’l-Mensûr, 2/228)

İslâm büyükleri, âlimler, veliler, mürşid-i kâmillerden kimileri, ramazan ayında üç gecede hatim yaparlar, kimileri de yedi günde, on günde Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sonra okuyup bitirirlerdi. Örneğin (İmâm-ı  zam hazretlerinin hocasının hocası) İbrahim en-Nehâî hazretleri ramazanın son on günü her gün; ramazanın diğer günlerinde ise üç günde bir hatim yapardı. Katâde hazretleri de [r.a] yıl boyunca her hafta Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederdi. Ramazan ayının ilk yirmi gününde ise üç günde bir, son on gününde ise her gün hatim yapardı.

Esved b. Yezid hazretleri ramazan ayında iki gecede bir, diğer günlerde ise altı gecede bir Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederdi. (Ebû Nuaym, Hilye, 2/121) İmam Şâfiî hazretleri de namazda okudukları hariç, ramazan ayında toplam altmış kere hatim yapardı. Mâlikî mezhebinin imamı İmam Mâlik hazretleri ise ramazan ayı girdiğinde hadis okumaktan diğer âlimlerle ilmî konuları müzakere etmekten daha çok Kur’ân-ı Kerîm okumakla meşgul olurdu.

Seyyid Muhammed Raşid el-Bilvânisî hazretleri de [k.s] diğer zamanlar günde bir cüz Kur’ân-ı Kerîm okurken, ramazan ayında iki günde bir hatim indirirdi. Ramazan ayında amelini özellikle artırır, gece ve gündüz olmak üzere günde iki defa tesbih namazı kılardı.

Resûl-i Ekrem [s.a.v] bir hadislerinde oruç ayının Kur’an’la geçirilmesinin önemine ve faziletine şu hadisleriyle işaret buyurmuştur:

Kıyamet günü oruç ve Kur’an kişiye şefaat ederler. Oruç der ki: ‘Ey Rabbim! Ben bu kişiyi yemekten içmekten alıkoydum. Bana, onun hakkında şefaat etme yetkisi ver’ der. Sonra Kur’an dile gelir ve, ‘Ey Rabbim! Ben bu adamı gece uykusuz bıraktım. Geceleri beni okudu. Bana, onun hakkında şefaat etme yetkisi ver’ der. Allah Teâlâ her ikisine de şefaat etme yetkisi verir ve onlar da adama şefaatçi olurlar.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/173)

Hz. Fâtıma’nın [r. anhâ] bildirdiğine göre, Resûlullah [s.a.v] her sene Cebrâil’e [a.s] Kur’ân-ı Kerîm’i ezbere okurdu. Vefat edeceği sene ise iki kere okumuştur. (Müslim, Fezâilü’s-Sahâbe, 99)

İbn Abbas’ın [r.a] rivayet ettiği bir hadis şöyledir: “Resûl-i Ekrem [s.a.v] ile Cebrâil [a.s] Kur’an’ı birbirlerine gece vaktinde okurlardı.”(Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/288, 367, 373)

Bu hadisten de anlaşılıyor ki, ramazan gecelerinde Kur’an’ı çokça okumak müstehaptır. Zira geceler, artık meşguliyetlerin azaldığı, ibadet etmek için insanî gayretlerin bir araya geldiği, dilin ve kalbin tefekkür etmek için sükûnete erdiği bir vakittir.

Bakınız: Mukabele nedir, nasıl yapılır?


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar



nizami hayat logo