Görüş Bildir

Regaip Kandili

Regaip Kandili. Regaip kandili nedir.

Regaip, “çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey” anlamlarına gelir. 

Cenâb-ı Hakk’ın, ilâhî ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi ve samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilme ümitleri dolayısıyla, müminler tarafından heyecanla beklendiği ve gönülden arzulandığı için recep ayının ilk cuma gecesine “Regaip kandili” denmiştir.

Regaip kandili ne zaman? Regaip kandili hangi gece?

Regaip Kandili Ne Zaman?


Regaip kandili, recep ayının ilk cuma gecesine rastlayan gecedir. Bu gece ister recebin birinci gecesine isterse bir haftaya kadar diğer gecelerine rastlasın aynı hükümdedir.

Regaip kandili, Receb ayının 27. gecesindeki Mi‘râc ve Şaban ayının 15. gecesindeki Berat kandillerini; ramazan ayını, Kadir gecesini ve ramazan bayramını müjdeleyen mübarek bir gecedir.

2024 Regaip Kandili: 11 Ocak Perşembe

Regaip Kandilinin önemi. Regaip kandilinde ne oldu, bu gece neden önemli.

Regaip Kandilinin Önemi Nedir?


Bu gecenin mukaddes olmasının en önemli sebepleri arasında, Resûlullah Efendimiz’in [s.a.v] o günü dua, namaz, oruç gibi ibadetlerle geçirenler hakkında verdiği müjdeli haberlerdir. Ayrıca rivayetler arasında, bu günün Regaip gecesi olarak kutlanmasının nedenlerinden biri olarak, Resûl-i Ekrem’in [s.a.v] baba sülbünden ana rahmine bu gece düştüğü belirtilmektedir.

Amellerin hasat edileceği üç ayların bu ilk mübarek gecesinde yüce Mevlâ’dan af ve mağfiret dilenilir, ihsan ve ikram beklenir. Bu gece, ümidin, teveccühün ve beklentinin gecesidir. Bu gecelerin nuru ve bereketi içinde kendimize, kalbimize yönelmeli, gönül sarayımızı bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınmalı, birbirimize, anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgi ve iyilikle yaklaşmalıyız. Çünkü insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde Allah’ın huzuruna öyle varacaktır. Götürdükleri iyi ise, sevinip mutlu olacak; kötü ise pişmanlık duyarak mahcup olacaktır. Ancak bu mahcubiyetin orada faydası da olmayacaktır. Bu konuda Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır:

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır” (Haşr 59/18).

Regaip Kandilinde neler yapılır. Mübarek regaip gecesinde yapılması gereken ibadetler.

Regaip Kandilinde Neler Yapılır?

 

  • Regaip gecesini ibadetle geçirmeli,

  • Nâfile namaz kılmalı,

  • Kur’ân-ı Kerîm okumalı,

  • Tesbih çekmeli,

  • Tövbe ve istiğfar etmeli,

  • Tüm müslümanlar için dua etmeli,

  • Perşembe günü oruç tutulmalı.
     

Regaip Kandilinde oruç tutulur mu? Regaip gecesinde oruç tutmanın sevabı.


Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu?


Allah Teâlâ bu gecede müminlere ihsan ve ikramlarda bulunur. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dualar kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere sayısız sevaplar verilir. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır.

Resûlullah Efendimiz [s.a.v] bu gecenin gündüzünde oruç tutmak hakkında şöyle buyurmuştur: 

“Her kim receb ayının ilk (cuma) günü oruç tutarsa, bu onun için (sevap bakımından) bir senelik oruca denk olur. Her kim yedi gün oruç tutarsa, onun için cehennem kapıları kapatılır. Bir kişi receb ayında on gün oruç tutarsa, semadan bir melek şöyle seslenir: Şimdi iste! Çünkü her istediğin sana verilecektir.” (İbn Asâkir, Târîhu Medîneti Dımaşk, 51/238)

Regaip Kandilinde nasıl dua edilir? Regaip gecesinde dua etmenin fazileti. Regaip Kandilinde Peygamber Efendimizin duası.

Regaip Kandilinde Dua Etmenin Fazileti


Hz. Peygamber [s.a.v] şöyle buyurmuştur:

“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dua geri çevrilmez: Cuma gecesi, kurban ve ramazan bayramı geceleri (arefe gününü bayrama bağlayan geceler), recebin ilk (cuma) gecesi (Regaip kandili), şabanın ortasında bulunan gece (Berat kandili).” (Beyhakî, Şuabü’l-İmân, nr. 3711)

Dua ne zaman yapılırsa yapılsın, kulluğumuzu yaratanımıza ifade etmektir. Peygamber Efendimiz [s.a.v] bunu bir kutsî hadiste şöyle ifade etmiştir:

“Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: Ey âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım.

Ey âdemoğlu! Günahların gökyüzünü kaplayacak kadar çok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim.

Ey âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla karşıma gelsen; fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış olsan, şüphesiz ben de seni yeryüzü dolusu bağışla karşılarım.” (Tirmizî, Daavât, 98)

Elbette insanın yalnız belli bir zamanda Allah’a ibadet etmesi yeterli değildir. İslâm’a göre kulluk devamlılık ister. İbadeti belirli günlere has kılmak dinimizdeki ibadet anlayışına aykırıdır. İbadetlerin ve güzel amellerin devamlı ve ihlâsla yapılması gereklidir. Recep ayında idrak ettiğimiz ilk kandil olan Regaip kandilinde işlediğimiz güzel amellere kandil sonrasında da devam etmeliyiz.

Rabbim bu mübarek geceleri en güzel şekilde değerlendirmeyi, hakkıyla feyizlenmeyi nasip eylesin.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Üç Aylar - Hüseyin Okur



nizami hayat logo