Görüş Bildir

Peygamberimiz Musibetler Karşısında Teslimiyeti Tavsiye Ederdi

Musibetler karşısında Peygamberimizin tavsiyesi. Musibetler karşısında teslimiyet göstermek.

Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de inananlara şöyle buyuruyor: “Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Peygamber ve onunla beraber müminler, ‘Allah’ın yardımı ne zaman?’ diyecek kadar darlığa ve zorluğa uğramışlar ve sarsılmışlardı. İyi bilin ki, Allah’ın yardımı pek yakındır.” (Bakara, 214)

Bu ayet-i kerime, hak yolunda bazı sıkıntılara uğrayan Müslümanlara kalp dayanıklılığı vermekte ve teselli kaynağı olmaktadır. Peygamber Efendimiz (aleyhi’s-salatü ve’s-selam), onun pak ailesi ve ashabı birçok musibet ve sıkıntıyla imtihan olmuştur. Zalim müşriklerin işkencelerine maruz kalmışlar, din ve vatanlarını savunurken şehit düşmüşler; hastalık, kuraklık ve kıtlık gibi musibetlere sabretmişler, Allah Teala’nın takdirine rıza ve teslimiyet göstermişler, böylelikle Rabbimizin yardım ve rızasına kavuşmuşlardır. Evet, imtihan çetindir fakat sabredilirse mükafatı Allah Teala’nın rızası, cennet ve sayısız nimetleridir.
 

Musibetler Günahlara Kefarettir


Rasul-i Ekrem Efendimiz, iman edenlerin başına gelen musibetin kendileri için hayır olduğunu şu hadis-i şeriflerinde haber vermişlerdir: “Müminin hali ne hoştur! Her hali kendisi için hayırlıdır ve bu durum yalnız mümine mahsustur. Başına güzel bir iş geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde ise sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd, 64)

İman eden kimse bilir ve inanır ki başına gelen musibet ve sıkıntı Rabbi tarafından kendisinin iyiliği ve faydası için verilmiştir. Çünkü Hz. Aişe (radıyallahu anha) annemizden nakledildiğine göre Sevgili Peygamberimiz (aleyhi’s-salatü ve’s-selam) şöyle buyurmuştur: “Batan bir diken bile olsa başına gelen her musibet/acı, Müslümanın günahlarına kefaret olur.” (Müslim, Birr, 49) Bu hadis-i şeriften de anlaşıldığı üzere eline batan bir diken bile sabredip rıza gösterdiği takdirde mümin için mükafat ve hayırdır, günahına kefarettir. Yeter ki buna inansın ve bunun şuurunda olsun.

Rabbim vazifelerimizi en doğru şekilde yerine getirdikten sonra imtihan için başımıza gelen musibetlere karşı en güzel şekilde sabretmeyi, rıza ve teslimiyet göstermeyi nasip eylesin.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi Sayı:211 s.46



nizami hayat logo