Oruç Sıhhate Vesiledir
Orucun, ruh ve beden sağlığı açısından birçok yararının bulunduğunu da unutmamalıyız. Nitekim sevgili Peygamberimiz [s.a.v] bu konuda şöyle buyurmaktadır:
“Oruç tutunuz ki sağlıklı olasınız.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/280)
Oruç hastalıklara karşı koruyucu bir tesir gösterdiği gibi, bir tedavi aracıdır da. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tutulan orucun, manevi yönünün yanında sağlık açısından da pek çok faydası bulunuyor. Tuttuğumuz oruçlar ile bedenimizin beslenmesi belli bir düzene giriyor. Doktorlar, ramazan ayının gelmesiyle beraber yenilen yemeğin miktarının azalmasının, karaciğer, bağırsak ve obezite gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkisi olduğunu ifade ediyorlar.
Resûl-i Ekrem [s.a.v], “Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur” buyurarak, orucun bedeni, hem maddi hem de manevi yönden temizlediğine işaret buyurmuşlardır. Bir yıl boyunca, her türlü yiyecek ve içecekten, hulasa canının çektiği çekmediği her şeyden istifade eden bedenin elbette, temizlenmeye ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Aynen toprak gibi. Nasıl ki üst üste ekilen toprak, daha verimli olması için dinlendirilmeye bırakılırsa, bedenin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Oruç vesilesiyle, sene boyunca yorulan mide ve karaciğer gibi organlar dinlenme fırsatı bulurlar.
Bakınız: Ramazan Ayı ve Fazileti
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar