Görüş Bildir

Olası Depreme Karşı Bebeğimiz Güvende mi?

Depremde bebek güvenliği. Bebekler için deprem çantası. Depreme karşı bebekleri nasıl koruyabiliriz.

Hepimiz yüreklerimizi dağlayan, asrın felaketine şahit olduk. Kimimiz ekran başında olan biteni izlerken kimi de tüm zorluğuyla o imtihanın içindeydi. Afet bölgesindeki kardeşlerimizin ve çocukların yaşadıklarını kalbimizin derinliklerinde hissettik. Yıllar sonra deprem gerçeğiyle tekrar yüz yüze gelmek hepimizi tedirgin etti ve evet, ebeveyn olarak çocuklarımızın güvenliği konusunda artık daha endişeliyiz. Çünkü deprem olduğu anda akla ilk gelen bebekler ve küçük çocuklar. Kendilerini koruyabilecek, saklanabilecek yetenekleri olmadığı için ebeveynlerin koruyup yol göstermesine ihtiyaçları var. Ebeveynler iyi bir afet planlaması ve bazı tedbirlerle depreme karşı daha hazırlıklı olabilirler.
 

Olası Depreme Karşı Odalar Güvenli Mi?


Çocuk odasını depreme hazır hale getirmek için ilk olarak dolap, şifonyer, oyuncak dolabı gibi devrilebilecek mobilyaları duvara sağlam şekilde sabitlemek gerekiyor. Bu tarzda büyük, kapı önünü kapatabilecek mobilyaları olası bir afete karşı kapıya uzak noktalara sabitlemek gerekiyor. Dolap üzerlerinde, düştüğünde yaralayabilecek nitelikte ağır, köşeli eşyalar bulundurmamak gerekiyor. Afet anında ayağa dolanmaması için kapı önüne yakın yerlere büyük peluş ya da araba gibi oyuncakları, lego kutularını koymamak gerekiyor.

Camların patlaması gibi olasılıklardan dolayı yatakları cam önünde konumlandırmamakta da yarar var. Bebeğin yatağının üzerine denk gelen yerde avize varsa, mümkünse ya yatağın ya da lambanın yerini değiştirmek gerekiyor. Eğer değiştirme imkanı yoksa ağır avizeler kullanmak yerine sadece duy lamba kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bebeğin yatağının yanına ya da elinizin ulaşabileceği farklı bir noktaya ihtiyaç halinde kullanabileceğiniz fener ve düdük saklayın. Evinizin tüm odalarında da aynı güvenlik önlemlerini alarak depreme karşı daha hazırlıklı olabilirsiniz.
 

Anne Baba Olarak Afet Planlaması Yapmanız Önemli


Zor ve üzücü bir konu olsa da ebeveynler afet anında nasıl hareket edeceklerine dair bir planlamayı önceden konuşmalılar. Evde birden fazla çocuk varsa, eşler örneğin “Büyük çocuğu sen al, küçüğü ben alayım” gibi bir planlama yapabilirler. Bebek emiyorsa, küçük bebeğin annenin yanında olması çok önemli. Evin güvenli bölgeleri eşler tarafından tespit edilmeli, hayat üçgeni kuralına göre konumlanmak için sığınılacak yer önceden istişare edilmeli. Evlerin depreme dayanıklılığını ehil biri tarafından kontrol ettirmek ve toplanma alanlarını bilmek de alınması gereken deprem tedbirleri içinde en önemlilerinden.
 

Deprem Anında Ne Yapmalı?


Olası bir sarsıntı durumunda, eşinizle önceden yaptığınız istişarenize göre hareket etmeye çalışın. O anda -çok zor da olsa- sakin kalmaya gayret edin. Deprem şiddetli ve savurucu ise çok hızlı koşmadan, daha tedbirli yürümek için uğraşın. Panik halinde iken bebeğinizi korumak adına onu çok sıkı sarmalamayın, farkında olmadan nefes almasını engelleyebilirsiniz. Mümkünse ezilmeyecek toklukta yüksek ve sağlam bir yatak, baza yanında cenin pozisyonu alarak bekleyin. Sarsıntı tamamen bittiğinde koşmadan, yavaş hareketlerle merdivenlerin duvar tarafından inerek dışarı çıkmaya çalışın ve dışarı çıkmayı başarabildiyseniz, binalara yaklaşmadan toplanma alanına doğru ilerleyin.
 

Deprem Çantasını Bebeklere Göre Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
 

 

  • Deprem çantasına, çocuklarınızın mevsime uygun yedek kıyafetlerini koyabilirsiniz.

  • Bebeğinizin ayına uygun biberon, emzik, mama, kaşık, su kabı ve son kullanma tarihi uzun olan hazır kavanoz pürelerinden, şişe su ve bebe bisküvilerinden koyabilirsiniz.

  • Çantaya ihtiyaç halinde kullanabileceğiniz battaniye, pişik kremi, ıslak mendil, bez, mendil ve ayakkabı ekleyebilirsiniz.

  • Bebeğinizin devamlı kullandığı bir ilaç varsa yedek bir kutu ilaç, krem, yara bandı, pamuk, ateşölçer ve yine son kullanma tarihine dikkat ederek ateş düşürücü bulundurmanızda fayda var.

  • Çantayı kolay ulaşabileceğiniz yahut hayat üçgeni kuracağınız yerde saklamanız, afet anında ulaşılabilirlik açısından çok önemli.



Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi Sayı:209 s.44



nizami hayat logo