Görüş Bildir

Nikâh Nedir?

Nikah nedir? Evlilik ve nikah akdi.

Nikâh, helâl ile haramı birbirinden ayıran kutsal bir akittir.

Nikâh, kadın ile erkeği birbirine helâl eden bir işlemdir.

Nikâh, ilâhî bir izindir, onunla yüce Yaratıcı’ nın koruma altına aldığı yasak bölgeye girilir, yasak kalkar, haram iş helâl olur.

Nikâh, cimâyı zinadan ayıran ince bir çizgidir. Onunla yuva kurulur, eşler ayıplanmaktan kurtulur, aile âfetten korunur.

Nikâh, ilk insanla birlikte bütün insanlığa yüklenen en büyük bir emanettir.

Nikâh, bütün peygamberlerin ümmetlerine öğrettiği ilâhî bir vazifedir.

Nikâh, insan cemiyetini hayvan topluluğundan ayıran bir alâmettir.

Nikâh, insanlığın farkı, aklın gereği, aşkın edebi ve iffetin isbatıdır.

Nikâhın büyük kerametleri vardır.

Nikâhsız olarak yapılan haram ilişki, insanı ateşe götürürken, aynı iş nikâhla yapılınca hayır olur, nur çeker, sevap kazandırır, cennete girmeye sebep olur.

Haram ilişkiye Allah, melekler ve müminler lânet ederken, nikâh ile gerdeğe girenlere yüce Allah rahmet, melekler istiğfar, müminler de hayır dua etmektedir.

Haram ilişkinin cezası gazap, azap ve dayak iken; aynı iş nikâhla olunca, tebrik edilmekte, alkış tutulmakta ve adayların üzerine güller atılmaktadır.

İşte bu nikâh bütün hak dinlerin emridir.

Rahmet Peygamberimiz’in (s.a.v) buyurduğu gibi: “İki sevgiliyi nikâh gibi birbirine bağlayan ve kaynaştıran hiçbir şey yoktur.” (İbn Mâce, Nikâh, 1.) Yüce Allah kadını kocası için, kocayı da hanımı için birer elbise yapmıştır. Bu elbise nikâhla giyilir.

Şuna da dikkat edilmeli. Nikâhta keramet vardır diye, birbirini yeterince tanımayan, rûhen hiç ısınmayan, fizikî olarak sevmeyen, fıtratları uyuşmayan, hedefleri farklı olan iki genci zorla evlendirmek doğru değildir. Nikâhta inceleme, istişare ve izin gereklidir. Yoksa keramet değil sevgiye ihanet olur.

Evlilik, Kur’an ve Sünnet’te emredilmiştir. Bütün İslâm âlimleri evlenmenin ilâhî bir emir olduğu konusunda görüş birliği içindedir.

Evlilik ilâhî bir kanundur. Fıtrattan gelen bir ihtiyaçtır. İnsanlık binasının temelidir. Bunun için Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulur:

“Aranızdaki bekârları evlendiriniz.” (Nûr 24/32.)

Bu âyet, bekârları evlendirme işini önce aile reislerine yüklemektedir. Ailenin reisi yoksa gençlerin amca dayı gibi diğer velileri, akraba çevresi, yakınları ve cemiyet bu işi üstlenmelidir.

Resûlullah (s.a.v), aile reislerine, evlenme zamanı gelen çocukların evlendirmelerini ve özellikle kız çocuklarında acele etmelerini tavsiye etmektedir. Uyarısı şöyledir:

“Ey Ali! Üç şeyi geciktirme: Vakti gelmiş namazı. Hazırlanmış cenazeyi. Dengini ve münasibini bulduğun genç kızın evliliğini.” (Hâkim, Müstedrek, 2/162-163.)

Evlilik, bütün peygamberlerin ortak sünnetidir. Bu konuda Resûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Hayâlı olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak (ağız temizliği) ve evlenmek.” (Tirmizî, Nikâh, 1 (nr. 1000).)

Bu konuda pek çok emir ve teşvik vardır. Bunlardan birinde Resûlullah (s.a.v) Efendimiz, şöyle buyurmuştur: 

“Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin; çünkü evlilik gözü ve ırzı harama karşı daha fazla koruyucudur.” (Buhârî, Savm, 10; Nikâh, 3; Müslim, Nikâh, 1.)

Bu hadis, sadece bekâr erkeklere değil, aynı zamanda bekâr kadınlara da evlenmeyi tavsiye etmektedir.

İffetini korumak, haramdan korunmak ve terbiye olmak için nikâh kıyıp evlenen bir kimseye yüce Allah’ın özel yardım vaadi vardır. Allah Resûlü (s.a.v) evliliğin masrafından ve yükünden korkan fakir gençlere şu müjdeyi vermiştir:

“Üç kimse var ki onlara yardım etmeyi yüce Allah kendisi için bir borç kabul etmiştir. Bunlar şunlardır:

1. Allah yolunda cihada çıkan kimse.
2. İffet ve namusunu korumak için evlenen kimse.
3. Borcunu ödeyip kendisini kurtarmak için efendisiyle anlaşma yapan kimse.”
(Tirmizî, Cihâd, 20; İbn Mâce, Itk, 3; Ahmed, Müsned, 2/251; Hâkim, Müstedrek, 2/160.)


Ayrıca bakınız: Nikah Duası


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Kadın ve Aile İlmihali - Doç. Dr. Dilaver Selvi



nizami hayat logo