Çocuğum Yemek Yemiyor, Ne Yapmalıyım?
SORU:
Çocuğum yemek yemeyi hiç sevmiyor!
Beş yaşında bir oğlum var. Yemek sorunu yaşıyoruz. Sevmediği için iyi beslensin diye annesi olarak birçok yemeği ben yediriyorum. Yalnızca köfte, patates, makarna gibi şeyleri kendisi yiyor. Sebze hiç yemiyor, inat ediyor. Vitaminini alsın diye ben çorbaların içine karıştırıp kendim yediriyorum. Okula başladı, bir hafta oldu ama okula da gitmek istemiyor. Okula gitmek istememesinin nedeninin de yemek olduğunu düşünüyorum. Çünkü orada yemek yemiyor veyahut yemekte zorlanıyor. Doktora götürdüm, bana bir probleminin olmadığını söylendi. Gelişimi iyi, hatta yaşıtlarından daha gelişkin görünüyor. Fakat yemek yeme ritüellerimiz bir kâbus gibi! Bu problemi aşmak için ne yapmalıyım?
CEVAP:
Merhaba sevgili anne;
Öncelikle bilmemiz gereken husus, yemek yemenin tabii bir ihtiyaç olduğudur. Nasıl ki uykusu gelen çocuk uyur, tuvaleti gelen çocuk tuvalete giderse, acıkan çocuğun da yemek yemesi gerekir. Maalesef biz ebeveynlerin, özellikle de annelerin yanlış tutumu, çocuklarımızı bazan yemek yemekten hoşlanmayan ve yemeği reddeden çocuklar haline getirebiliyor.
Çocuklara doğru beslenme alışkanlığının beş yaşından çok önce, bebeklikten itibaren kazandırılması gerekiyor. 9-10 aydan sonra her şeyi püre haline getirip vermemek, ebeveyn gözetiminde eline elma, köfte gibi ısırıp yiyebileceği şeyleri vermek, tadına baktığında beğenmediği şeyleri zorla vermemek, öğün arasında acıkmasına fırsat vermek bunlardan bazılarıdır.
Beş yaşındaki oğlunuz için neler yapabileceğinize gelince; doktor aşamasını halletmişsiniz bir kere. Bazan kansızlık, iltihabi durumlar veyahut mide problemleri iştahsızlık sebebi olabiliyor. Okula başlaması, çocuğunuzun yemek yeme yöntemini değiştirmesi için de bir başlangıç olabilir. Onu karşınıza alın ve konuşun; “Sen aslında yemeğini kendin yiyebilecek bir çocuksun, ben gereksiz yere kaygılanıp sana yemek yedirmeye çalışıyorum” gibi onu cesaretlendirici cümleler sarf edin.
Aile üyeleriyle birlikte sofraya oturmaya özen gösterin. Örneğin, yemekte çorba, ıspanak, makarna varsa önce ona ne kadar çorba istediğini sorun. Yarım kepçe istiyorsa yarım kepçe koyun, tamamen reddediyorsa tadına bakmasını teklif edin. Ispanak yemeden makarna istiyorsa, önce bir miktar ıspanak almalısın deyin. En azından tatsın, sonrasında az makarna verin. Diğerlerinden yemedi diye dolu dolu makarna vermeyin. Yemeği tamamen reddediyorsa, “Galiba yeterince acıkmamışsın” diyerek yemek işini erteleyin, abur cubur yemesine de fırsat vermeyin. Bırakın, biraz acıksın. Sabahleyin daha güzel kahvaltı yaptığını görebilirsiniz.
Oğlunuza olan ilginiz daha çok yemek yemediği zaman ortaya çıkıyorsa, bu problem devam edecektir. Kendi çocukluğumuzu hatırlayalım… Hemen hiç birimizin annesi yemek yedirmek için bizi zorlamıyor, yemeğimizi bize birileri zorla yedirmiyordu. Buna birçok annenin ayıracak vakti de yoktu. Acıktığımızda bir dilim salçalı veyahut tereyağlı ekmek en güzel yemeğimizdi.
Lütfen çocuklarımıza da bu güzellikleri yaşama fırsatı tanıyalım. Üzülmeyin, çocuğunuz bir müddet sonra okulda da yemeye başlayacaktır.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Çocuk Eğitiminde Pedagojik Çözümler - Pedagog Perihan Gül