Görüş Bildir

Çalışkanlık İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Çalışkanlık ile ilgili atasözleri ve anlamları. Çalışkanlıkla alakalı atasözleri.

1. Adamın İyisi İş Başında Belli Olur

 

Kendini veya yanındakini boş yere övmek ve yüceltmek anlamsızdır, inandırıcı olmaz. Kişiliğimiz, söz ve övgüyle değil çalışma ve davranışımızla ortaya çıkar. Övülünce yüceldiğimizi; birileri karalanınca aşağılandığımızı sanmamalıyız. Kişiliğimizi bunlar değil, tavır ve başarılarımız ortaya koyar.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, akarsu pislik tutmaz.

2. Akarsu Pislik Tutmaz


İnsanı kötü düşünceye ve hastalığa sürükleyen tembelliktir. Boş kalmak, gereksiz ve zararlı düşünce veya işlere yönelmek demektir. Çalışmak, başarıyı yaşamak, insanı ruhen ve bedenen sağlıklı kılar. Çalışmak, sağlığın ve dürüstlüğün koruyucusu, güvencesidir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun.

3. Bağa Bak Üzüm Olsun, Yemeye Yüzün Olsun


Yararlandığımız her şeyin varlığı ve devamına katkıda bulunmalıyız. Bunu yaptığımız takdirde her türlü nimetten faydalanma hakkımız doğar. Tükettiğimiz her şeyin üretiminde katkımız olmalıdır.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.

4. Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ Olur


Gördüğümüz, faydalandığımız her şey, bir planlama ve çalışmanın karşılığıdır. En kötü araziler işlenerek yeşil alana dönüşür; en yaramaz çocuk eğitilerek yararlı bir birey olur. Güzelliklerin artması ve devamı için, bizim de çalışıp çaba harcamamız gerekir. Eğer çabamız olmazsa güzellikler yerini çirkinlik ve kargaşaya bırakır.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, ekmeden biçilmez.

5. Ekmeden Biçilmez


Sonuç, bir başlangıç ve emek ister. Hiçbir şey, kendiliğinden meydana gelmez. Bu nedenle istek ve amaçlarımız kadar plan ve gayretimiz de olmalıdır. Bir şeyi elde etmek için mutlaka çaba gerekir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, inek gibi süt vermeyen öküz gibi tarla sürer.

6. İnek Gibi Süt Vermeyen, Öküz Gibi Tarla Sürer


Herkesin toplumda bir görev ve sorumluluğu vardır. Bu iş bölümünde bize düşeni yapmalıyız. Yoksa daha güç olanını ve çirkinini yapmak zorunda kalabiliriz. Güzellikle ödevimizi yapmalı, sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Böylelikle topluma ve insana yararlı olmanın mutluluğunu duyarız. Yoksa en zor ve kötü işlerde çalışmak, en kötü ortamlarda yaşamak zorunda kalabiliriz. Konum ve düzeyimizi korumak ve yükseltmek için daha fazla çalışmalıyız.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, iş insanın aynasıdır.

7. İş İnsanın Aynasıdır


Adımız ve sıfatımız, söylediklerimizle değil yaptıklarımızla ortaya çıkar. Bizim ne olup olmadığımız işimizden bellidir. İnsanlar işleri ya da başarıları ile tanınır ve anılırlar. Görünüşümüz ve sözümüz ilk başta geçerli ve etkili olabilir. Ancak sonuç ve kesin yargı, çalışmaya bağlıdır. İnsanın işi, kimliğinin ve kişiliğinin aynasıdır.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, işi olmayanın aşı olmaz.

8. İşi Olmayanın Aşı Olmaz


En temel ihtiyaçlarımızı sağlamak için çalışmak zorundayız. Yoksa yiyecek ekmekten bile yoksun kalırız. Bu nedenle işimizi, aşımızı bilmeli ve çalışmalıyız. Çalışmazsak, yiyecek ekmeği dahi bulamayız. Açlığımızı, avareliğimize ve tembelliğimize bağlamalıyız.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, işleyen demir pas tutmaz.

9. İşleyen Demir Işıldar (İşleyen Demir Pas Tutmaz)


Çalışan insan sağlıklı, işleyen makine sağlam olur. Kendini yetiştirmeyen, tembel tembel oturan kimse hantallaşır; iş yeteneğini ve kabiliyetini kaybeder. Çalışan insanın kendisine faydası dokunduğu gibi çevresine de faydası olur. Kullanılmayan araç, kendi kendine eskir ve özelliğini yitirir. Çalışan insan, sağlıklı ve mutludur. Korumak istediklerimizi kullanmalıyız. Çalışmak hem beden hem de ruh sağlığımız için gereklidir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, it sürü para kazan.

10. İt Sürü, Para Kazan


İnsan başkalarına minnet edeceğine zor veya itici bile olsa bir işte çalışmalıdır. Muhtaçlık ve boyun eğmenin mazereti olamaz.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, kar eden ar etmez atasözü.

11. Kâr Eden Ar Etmez


İnsanlar fayda gördüğü iş ve ortamdan utanmaz. Her işin kendine göre bir saygınlığı ve gereği vardır. Bu nedenle insanlara yarar sağlayan her iş ortamında çalışabilmeliyiz. Çalışmaktan değil tembellikten utanmalıyız.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, kendi devesini güden yorulmaz atasözü.

12. Kendi Devesini Güden Yorulmaz


Kendi işimizde yorulmayız. Çünkü, işin kararı da kazancı da sadece bizi ilgilendirir. İnsan kendi işinde daha dikkatli, daha verimli ve daha dayanıklıdır. İşten sorumlu olmayan, gereken gayreti gösteremez.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, kısa günün karı az olur atasözü.

13. Kısa Günün Kârı Az Olur


İnsanlar sınırlı zamanda sınırlı işler yapabilir. Kısa bir zaman ve az bir gayretle birçok şeyi elde etmeye kalkmamalıyız. Şartları ve gücümüzü zorlamamalıyız. Kısa bir zamanda, az bir emekle başarı beklemek yersizdir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, lokma çiğnenmeden yorulmaz atasözü.

14. Lokma Çiğnenmeden Yutulmaz


Her şey bir güç ve zaman ister. En basit işler için bile çaba sarfetmeli, üzerimize düşeni yapmalıyız. Kazanmak, kazancı kullanmak ve hatta o kazancıyemek bile bir çaba gerektirir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, nerede hareket orada bereket atasözü.

15. Nerede Hareket, Orada Bereket


Çalışılan yerde bolluk ve bereket olur. Oturup boş boş düşünmek yerine bir işe bir ucundan başlamalıyız. Harekete geçildikten sonra bir iş, belirli oranda yürür, hiç olmazsa başlanan nokta aşılmış olur. Vücut sağlığı için hareket, işteki başarı için çaba ve gayret gerekir.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, yazın başı pişenin kışın aşı pişer atasözü.

16. Yazın Başı Pişenin, Kışın Aşı Pişer


Zamanında çalışıp görevini yapanların, gerektiğinde harcayacakları para ve kullanacakları deneyimleri olur. Çektikleri sıkıntı ve yaptıkları çalışma karşılıksız kalmaz. Vaktinde çalışmayanın ihtiyaç duyduğunda birikimi olmaz. Külfeti çeken, nimete kavuşur. İhtiyaçtan önce çalışanın muhtaçlığı kalkar.

Çalışkanlıkla ilgili atasözü, yuvarlanan taş yosun tutmaz.

17. Yuvarlanan Taş Yosun Tutmaz


Çalışmak, bedeni sağlıklı kılar, kullanılan aracı korur. Çünkü bedenin çalışması, malın kullanılması onların doğaları gereği zorunludur. Durmadan yer ve yurt değiştiren, bir işi bitirmeden diğerine başlayan başarı gösteremez. Sağlık ve varlık, sistemli çalışmayla korunur.



nizami hayat logo