Ana SayfaBEBEKBebeklerin Sıkı Dostları Evcil Hayvanlar

Bebeklerin Sıkı Dostları Evcil Hayvanlar

Hayvan sevgisi çocukların duygusal ve sosyal gelişimini desteklediği için ebeveynler tarafından bebeklikten itibaren aşılanmalıdır. Bebeklere, gelişimlerine sayısız katkı sağlayacak hayvanların sevgisini kazandırmanın en güzel yolu onları ufak sorumluluklarını alabilecekleri, dostluklarını kazanabilecekleri evcil hayvanlarla beraber büyütmektir. Birlikte keyifli oyunlar oynadığı bir kediyle, izleyerek hayallere daldığı rengârenk balıklarla yahut beraber uçmayı hayal ettiği bir kuşla büyüyen bebekler daha pozitif, merhametli ve sevgi dolu olurlar. Küçük dostları sayesinde sosyal yönleri gelişir, farklı ortamlara adapte olmakta ve yeni arkadaş edinmekte zorlanmazlar. Hayvan sevgisi kazandırılmış bebekler büyümeye başladıklarında çevrelerine karşı daha duyarlı ve saygılı olurlar.

Evcil hayvan bağışıklığı güçlendirir.

Evcil Hayvanlar Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Tüm kontrolleri ve aşıları yapılmış evcil hayvanlarla beraber büyüyen bebekler diğer bebeklere göre daha az hasta olurlar. Bağışıklık sistemleri kuvvetlenir. Sanılanın aksine hayvanla yaşamak -genetik bir yatkınlık yoksa- herhangi bir astım, alerjik rahatsızlık ve solunum problemine neden olmaz. Annelerin bebekleri olduğunda evlerini “aşırı steril” hale getirip mikroplardan uzak ortam hazırlamaları, bebeklerin bağışıklıklarını savunmasız bırakarak kuvvetlenmesini engeller. Ancak evcil bir hayvanla büyüyen bebekler birtakım mikroplarla daha erken tanıştıkları için bağışıklıkları kuvvetlenir ve mikroplara karşı erkenden savunma geliştirirler. Ayrıca bazı evcil hayvanlar solunum yolu ile bulaşan birtakım virüsleri de engelledikleri için bebeklere daha sağlıklı bir ortam sunarlar.

Bebeklerin hayvan sevgisi.

Hayvan Sevgisi Özgüveni Destekler

Evcil bir hayvanla beraber büyüyen bebeklerin küçük dostlarının bakımına dair bazı görevleri üstlenmesi sorumluluk duygularını geliştirir, özgüvenlerini artırır. Bebekler bu güzelliklerden karşılıksız sevgiyi öğrenirler. Dostlarının onları yalnız bırakmayacağını bildikleri için kendilerini daha mutlu ve güvende hissederler. Sadık dostlarıyla beraber büyürken kendi dünyalarından olmayan varlıklara da saygılı ve merhametli olunması gerektiğini öğrenirler.

Sosyal Yönleri Geliştirir

Hayvanlarla geçirilen keyifli vakitler mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını destekleyerek hem bebeğin hem de tüm ev halkının daha pozitif ve mutlu olmasını sağlar. Hayvanlarla iletişim kurup oyun oynayan bebekler daha sosyal ve dost canlısı olurlar; farklı arkadaş gruplarına daha kolay alışırlar. Hayvan sevgisi bebeklerin aitlik duygusunu ve öz saygısını da destekler. Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi problemlerde, hayvanlarla kurulan dostluklar ve onlara karşı derinden hissedilen sevgi; sosyal yönleri geliştirdiği, çevreye karşı iletişimi kuvvetlendirdiği, cesaretlendirdiği ve sorumluluk almayı kolaylaştırdığı için tedavinin bir parçası olarak görülüyor.

Evcil Hayvanlar Aile İçi İletişimi Kuvvetlendiriyor

Birlikte yaşadığınız küçük dostunuz tüm aile fertlerinin ortak ilgi alanı olduğu için aile bireylerinin ortak sorumluluk almalarını, hep birlikte daha uzun vakit geçirmelerini sağlayarak daha huzurlu bir ev ortamı sunar. Kardeşler arasında ortak oyun arkadaşı olduğu için kıskançlığı azaltır. Bebeklerin daha huzurlu ve mutlu büyümelerine katkıda bulunur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Yenidoğan bebeğinizi başlarda hayvanınızla yalnız bırakmayın. Uyuyan bebeğin kazara nefes almasına engel olabileceği için dikkatli davranın.

– Bebeğiniz emeklemeye başladığında yemleri, mamaları ve hayvan tuvaletini onun ulaşamayacağı bir yerde bulundurun.

– Bebeğinize her zaman hayvanlara nasıl davranması gerektiğini anlatın. Hayvanların kuyruklarını ya da tüylerini çekmemesi gerektiği konusunda uyarın.

Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Bu Bebekler Bir Âlem – Semerkand Aile Yayınları

İLGİLİ YAZILAR

ÖNE ÇIKANLAR

ÖNERİLEN YAZILAR