Tahnik Nedir, Nasıl Yapılır? Yeni Doğan Bebeğe Tahnik
Tahnik, kuru hurmayı ağızda yumuşatarak bebeğin damağına sürmek veya emme istidatlı yaratılan bebeğin çiğnenip yumuşatılmış hurmayı emmesini sağlamaktır.
Bugünlerde yalnızca ilim ehli âlim ve salihler tarafından devam ettirilen bu uygulamanın saadet asrında birçok örneği yaşanmıştır. Hz. işe validemiz bu durumu şöyle anlatmıştır:
“Yeni doğan çocuklar Resûlullah’a getirilir, o da çocuklara feyiz ve bereket için dua eder, tahnîk yapardı.” (Buhârî, Edeb,18/40.)
Sahabiler arasında çocuğunu Hz. Peygamber’e getirmek bir edep idi. Onun bebeği görmesini, isimlendirmesini ve hayır dua etmesini isterlerdi. Bu uygulama sünnet olarak Asr-ı saâdet’ten sonra da devam etmiş; bebekler ilim ehli, salih, takva sahibi kimselere götürülerek hayır dua etmesi ve tahnîk yapması istenmiştir. Bugün unuttuğumuz tahnik sünneti ümmetin en önemli hadis kaynağı Sahîh-i Buhârî’de geçmektedir.
Tahnik Nasıl Yapılır?
Buhârî’de de geçen saadet asrından birkaç tahnîk hatırası şöyledir:
Resûl-i Ekrem’in [sallallahu aleyhi vesellem] tahnik yaptığı bebeklerden biri Esmâ’nın [radıyallahu anhâ] oğludur. Hz. Esmâ Hz. Ebû Bekir’in kızı ve annemiz Hz. işe’nin ablasıdır. Eşi de cennetle müjdelenen on sahabiden olan Zübeyr b. Avvâm’dır [radıyallahu anh]. Hamile olduğu halde büyük zorluklarla hicret için yola çıkan bu vefakâr hanım sahabi Peygamber Efendimiz’e ve babasına Kubâ köyünde yetişti. Burada doğum sancısı tuttu ve böylece muhacirlerin ilk çocuğu dünyaya geldi. Kendini toparlayıp çocuğu Hz. Peygamber’e götürdü. Allah Resûlü ve sahabiler Medine’de doğan muhacirlerin ilk bebeğini sevinçle karşıladı. Ayrıca o sıra yahudilerin muhacirlerin çocuklarının olmaması için büyü yaptıklarına dair bir haber yayılmıştı. Bu doğum bu haberi de tekzip ediyordu. Sahabiler sevinçten tekbirler getirdiler. Allah Resûlü bu fedakâr hanımın çocuğunu sevdi. Hurma istedi. Getirilen hurmayı ağzıyla yumuşatıp ağzına sürdü. Çocuğun ilk gıdası Resûl-i Ekrem’in lokmasından olmuştu. İsmini Abdullah koydu. Hayır dua etti. Bu sahabi Abdullah b. Zübeyr ismiyle bilinmiş, âlim ve fâzıl bir zat olarak hayat sürüp şehid olarak vefat etmiştir. (Buhârî, Fezâil, 14, 37-38.)
Allah Resûlü’nün tahnik yaptığı bebeklerden biri de hizmetçisi Hz. Enes’in kardeşidir. Bebek doğunca annesi çocuğu Hz. Enes’e verdi. O da Allah Resûlü’ne getirdi. O sıra kaliteli acve hurması bulunuyordu. Hz. Peygamber bebeğe tahnik yaptı. Çocuk hurmanın tadını sevmiş olacak ki yalanmaya başladı. Medineliler tarımla uğraşır ve hurmadan anlardı. Bebek annesini emmek isteyen bir bebeğin yalanması gibi hurmaya yalanınca Allah Resûlü şöyle bir latife yaptı: “Şu ensarın (Medineli’nin) hurma sevgisine de bir bakın.” (Buhârî, Akîka, 171, 198.)
Tahnik Kime Yaptırılır?
Tahnik sünnettir ve ilim ehli, takva sahibi müminlere yaptırılır. Ancak namazlı abdestli, dili dualı, hizmet ve gönül insanı gibi vasıfları haiz olan aile büyüğü, akraba, baba hatta bebeğin genç abisi dahi yapabilir. Unutulan bu sünneti yaşatmaya vesile olmak duası ile.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hoşgeldin Bebeğim - Selim Uğur