Sürekli Uyumak İstiyorum
SORU:
Merhaba,
Ben 35 yaşında, bir çocuk annesi ev hanımıyım. Son zamanlarda sürekli uyumak istiyorum, ne kadar uyursam uyuyayım kendimi dinlenmiş ve zinde hissedemiyorum. Bu durum günlük yaşantıma olumsuz yansımaya başladı, çocuğumla ilgilenmekte dahi zorlanıyorum. Eşim anlayışlı biri fakat o da artık haklı olarak söylenmeye başladı. Sizce ne yapmalıyım? Bu durum devam ederse nasıl bir yol izlemeliyim? Eski enerjime, eski günlerime dönmek istiyorum. Lütfen yardımcı olun. Sevgiler…
CEVAP:
Merhabalar,
Kaliteli bir uyku vücudumuzu dinlendirir, onarır ve güçlendirir. Doktorların tavsiye ettikleri zamanda ve sürede uyuduğunuz halde (7-8 saat gece uykusu) hala yorgun hissediyorsanız, kendi kendinizi tedavi etmeyi denemek yerine bir uzmana görünmek daha iyi bir fikirdir. Şu anda tanımlanan neredeyse yüze yakın uyku hastalığı vardır. Örneğin narkolepsi hastalığında gündüz aşırı uyuma isteği ve kısa uyku atakları tanımlanırken, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar da gündüz uykusuna neden olabilmektedir. Ayrıca uyku sorunları başka pek çok durumla da ilişkili olabilir. Psikolojik rahatsızlıklar, kalp rahatsızlıkları, demir eksikliği, kanda kalsiyum eksikliği ve D vitamini eksikliği gibi durumlar, düzensiz beslenme, kullanılan ilaçlar ya da kahve, çay gibi uyarıcıların uyku düzeninizin üzerinde etkisi olabilir. Bu açıdan yapılacak ilk iş zaman kaybetmeden uyku sorununuzun nedenini saptamak için uzman bir doktora görünmektir.
Elbette bu süreçte kaliteli bir uyku için kendi önlemlerinizi almanızın da bir zararı yoktur. Aynı saatte uyumak ve uyanmak için bir rutin oluşturmak, gündüz uykusuna direnmek, geceleri televizyon, bilgisayar ve telefon ekranlarından uzak durmak, geç yatmamak, egzersiz yapmak, uyunulan mekanda uykuyu olumsuz etkileyecek durumları (havasızlık, gürültü, ışık, sıcaklık) iyileştirmek gibi uygulamalarla uyku kalitesinin artması mümkün olabilir.
Unutmayın, kaliteli bir uyku sadece bedene değil ruh halinize de iyi gelir. Sürekli yorgun hissederek gereğinden fazla uyumak fizyolojik bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi, hayatınızdaki sorunlardan uzaklaşmak için bir kaçış yöntemi de olabilir. Aşırı uyumanın depresyonla ilişkisi olabileceğine dair araştırmalar vardır. Günde dokuz saatten fazla uyumanın beyne yararı değil zararı olduğu saptanmıştır. Uyku sorununuz stresli dönemlerde artıyor mu? Yanında huzursuzluk, mutsuzluk, günlük aktivitelere ilgisizlik, iştahsızlık gibi belirtiler eşlik ediyor mu? Uyku sorununuzu tetikleyen olaylar ya da durumlar var mı? Bütün bunları not edebilirsiniz.
Uyku sorununuzda tanı ve tedaviyi ertelediğiniz sürece hayat kaliteniz düşer, sosyal ilişkilerinizde ve çalışmalarınızda yeni sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Lütfen sağlığınızı ihmal etmeyiniz.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Psikolog Cemile Akdağ Çebi
Semerkand Aile Dergisi Sayı:177 s.32