Görüş Bildir

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yolları

Sınav kaygısı nedir.

Sınav Kaygısı Nedir?


Sınav kaygısı, sınav öncesi öğrenilen bilginin, sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun duygu halidir.

Aile ve çevrenin beklentilerinin fazla olması, öğrencinin başarısız olma korkusu, dağınık ve plansız bir çalışma sürecini sürdürmesi gibi nedenler sınav kaygısına yol açan etkenlerden sadece birkaçı.

Öğrenciler sınavları hayata atılmak için tek yol olarak görüyor. Yalnızca bir günlük performanslarıyla hayatlarının belirlenecek olması da şüphesiz, sınav kaygısını tetikliyor ve ne yazık ki her yıl sınav mevsimi geldiğinde ailelerin yürek burkan acıları gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinde karşımıza çıkıyor.

Sınav kaygısı neden olur. Sınav kaygısının belirtileri.

Sınav Kaygısı Neden Olur?


Rehber öğretmen (psikolojik danışman) Selma Şimşek, sınava birkaç ay kala öğrencilerin ancak olayın ciddiyetini anlamaya başladıklarını, bu yüzden sınav kaygılarının arttığını belirtiyor.

Sınav kaygısı nedeniyle öğrenciler bilgiyi kullanamama, duygusal yoğunluk ve sağlık sorunları gibi çeşitli olumsuzluklar yaşıyor. Bu yüzden sınava son birkaç ay kala, öğrenciler arasında geçen anlamsız kavgalarla ve âni ağlama nöbetleriyle sıkça karşılaşılıyor.

Bu zor zamanlarında öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu şey, duygusal destek. Onlara bu desteği sağlayacak olan da şüphesiz aileler. Anne babalar bu zor günlerde çocuklarına her zamankinden daha fazla anlayış göstermeli. Sınav sonucu ne olursa olsun aileler çocuklarının yanında olacaklarını hissettirmeliler. Dershane parası, harcanan zaman, verilen emek gibi faktörleri hatırlatıp, öğrenciyi daha fazla kaygı içine sokmamalılar.

Bu son haftalarda sınavı hatırlatıcı cümlelerden kaçınılmalı, ev içinde sınavın ağırlığı dağıtılmaya çalışılmalı. Stresini atabilmesi için öğrenci, açık havaya, toprakla temas edebileceği yerlere götürülmeli. Kafasını dağıtacak, rahatlamasını sağlayacak aktiviteler yapması sağlanmalı. Beraber hafta sonu bir pikniğe gitmesi ya da arkadaşlarıyla vakit geçirmesi, sinema, tiyatro gibi sosyal aktivitelere katılması için yardımcı olunmalı.

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları. Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır, kaygıyı azaltma teknikleri.

Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır?


Öğrenci, son günlerde yemek ve uyku düzenine dikkat etmeli. Bedeni ağırlaştıran yiyeceklerden ve kafeinli içeceklerden uzak durmalı (Bu tür yiyecekler daha fazla sinir ve strese neden olabilir). Mümkünse bol bol meyve ve taze sebze tüketmesine yardımcı olmalısınız.

Beden, uyku düzenine göre biyolojik bir saat oluşturur. Düzensiz uyku, vücudun iç âhengini bozacağından, öğrenci mümkün olduğunca aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya dikkat etmeli. Bu sayede sınav günü daha rahat bir gece geçirmiş olacaktır.

Beynimiz, vücudumuzun %2’sini oluşturmasına karşın, vücudun ihtiyacı olan oksijenin % 20’sini kullanır. Beynin daha dinç olabilmesi için beyne yeterli oksijenin gitmesi sağlanmalı.

Psikolojik danışman Selma Şimşek, öğrencilere strese karşı nefes alma egzersizlerini tavsiye ediyor. Sınavdan önce ve sınav esnasında derin nefes alıp iki katı sürede nefesinizi dışarı vermelisiniz. Bu sayede kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.

Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Çocuk Eğitiminde İlk Adımlar - Derya Şahin



nizami hayat logo