Görüş Bildir

Sahurda Bereket Vardır

Sahurda bereket vardır hadisi. Sahur yapmanın fazileti.

Enes b. Mâlik’ten [r.a] gelen hadiste Hz. Peygamber [s.a.v] şöyle buyurmuştur:

Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buhârî, Savm, 20)

Bu bereket seher vaktinde uyanmak, o vakitte dua ve zikirle meşgul olmaktır. Çünkü seher vaktinde dua, zikir ve istiğfarla meşgul olmak Kur’an’da da övülmüştür. “O müminler seher vakitlerinde istiğfar ederler” ( l-i İmrân 3/17) gibi daha pek çok âyet-i kerimede, seher vakitlerinde uyanık kalmaya işaret vardır… Yine sahur yemeği yemekle Ehl-i kitaba muhalefet edilmiş olur. Nitekim onların oruçlarında sahura kalkmak gibi bir özellik yoktur … Amr b.  s’ın [r.a] rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah [s.a.v], “Bizim orucumuzla Ehl-i kitabın orucu arasındaki fark sahur yemeğidir” buyurmuşlardır. (Müslim, Sıyâm, 46)

Ebû Saîd el-Hudrî’den [r.a] rivayet edildiğine göre Nebî [s.a.v] şöyle buyurmaktadır:

Sahur yemeğinde bereket vardır. Bir yudum su bile içecek olsanız sahura kalkmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü sahura kalkana Allah rahmet eder, melekler de bağışlanmaları için dua ederler.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/12)

Sahura kalkmak iki türlü berekete vesiledir; biri, sahur yemeği yiyenin gündüz hissedeceği açlık ve susuzluğa karşı daha tahammüllü olması ve bu vesileyle hem ibadetlerinden hem de dünyevî işlerinden geri kalmamasıdır.

Diğeri de, seher vakti uyanık kalmakla insan, ibadete, duaya ve zikretmeye fırsat bulur. Çünkü sahura kalkamayacak olsa, o bereketli saatleri uyku ile geçirecek, dolayısıyla manevi hissesi az olacaktır.

Bakınız: Oruca nasıl niyet edilir?


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar



nizami hayat logo