Görüş Bildir

Oruç Tutmaktan Maksat Nedir?

Oruç tutmanın maksadı, amacı. Oruç nasıl tutulur. Oruçluyken nelere dikkat edilmeli.

Kişinin Allah’a yakınlığı sadece, oruç tutmakla ve oruç süresinde onun haram kıldıklarından sakınmakla olmamalıdır. Allah’a yakın olmak, O’nun yasakladığı her türlü şeyden, yalandan, zulümden, düşmanlıklardan her zaman uzak durmakla mümkün olur. Haram işlerden sürekli uzak durulmadıktan sonra, oruçlu değilken bile mubah olan işleri terketmekle Allah’a yaklaşılmaz. Resûl-i Ekrem [s.a.v] buna işaretle şöyle buyurmuşlardır:

Kim yalan sözü ve onunla amel etmeyi terketmezse, Allah’ın, o kişinin yemesini ve içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 4)

Câbir [r.a] şöyle demiştir: “Oruç tuttuğun zaman kulağın, gözün ve dilin harama ve yalana karşı oruçlu olsun. Komşuna eziyeti terket! Oruçlu olduğun zaman üzerinde bir vakar olsun ve sekinet olsun. Oruçlu olduğun gün ile olmadığın gün bir olmasın.”

Resûl-i Ekrem [s.a.v],

Nice oruç tutanlar vardır ki, bu oruçtan nasipleri sadece aç ve susuz kalmaktır. Nice gece kalkıp da ibadet edenler vardır ki, onların bundan nasipleri sadece uykusuzluk ve zahmettir” buyurmuştur. (İbn Mâce, Sıyâm, 21)

Bu hadisin manası şöyledir: Yüce Allah’a yaklaşmak, O’nun dostluğunu elde etmek sadece yemek içmek gibi mubah olan işleri terketmekle olmaz. Haramlardan da mutlak surette kaçınmak gerekir. Haramları işleyip yemek içmek gibi mubah işleri terkeden kimsenin durumu, farzları terkedip, nâfile ibadetlerle Allah’ın dostluğunu kazanmaya çalışan kimsenin durumuna benzer. 

Resûlullah [s.a.v] zamanında iki kadın oruç tutmaya başladılar. Açlık ve susuzluktan dolayı neredeyse ölmek üzereydiler. Bunun üzerine, oruçlarını açmak için izin almak üzere Resûl-i Ekrem’e [s.a.v] haber gönderdiler. Hz. Peygamber [s.a.v] onlara bir kap göndererek kusmalarını emretti. Onlardan biri verilen kaba kustu ve kap etle, kanla yarıya kadar doldu. Diğeri de aynı şekilde … Orada bulunan insanlar, buna hayretler içinde şahit oldular. Resûl-i Ekrem [s.a.v] bu husus için şöyle buyurdu:

“Bu ikisi, oruç tutmaya başladılar. Allah’ın kendilerine helâl kıldığı fiillerden (yiyip içmekten) kendilerini korudular, ama Allah’ın haram kıldığı fiillerden sakınmadılar. Şöyle ki, onlardan biri, diğerinin yanına gelip oturdu ve diğer insanların gıybetini yapmaya, dolayısıyla insanların etlerini yemeye başladılar …” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/373.)

Bakınız: Ramazan Orucunun Sevabı


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Üç Aylar



nizami hayat logo