Görüş Bildir

Kuralcı Bir Anne miyim?

Kuralcı anneler. Ben kuralcı bir anne miyim.

SORU:

Ben üç buçuk yaşında bir çocuk annesiyim. Eşim kuralcı bir anne olduğumu ve kalıplarla çocuk yetiştirdiğimi söylüyor. Oğluma bazı alışkanlıkları kazandırmak için neler yapmalı, nasıl davranmalıyım?

Kuralcı anne olmak kötü müdür? Kuralcı anneler nasıl davranır.

CEVAP:

Çocukluk döneminde 0-6 yaş arası, hayatın temel kurallarının öğrenilmesi ve birtakım alışkanlıkların kazanılması açısından önemli yıllardır. Yemekten önce el yıkamak, sonrasında diş fırçalamak, oynadıktan sonra oyuncaklarını toplamak, bir şey isterken rica etmek, yapılan iyiliğe teşekkür etmek, ufak bazı sorumluluklar almak ve bunları yerine getirmek, vaktinde ve kendi yatağında yatmak bunlardan bazılarıdır.

Bizler toplum olarak nasihat etmeyi severiz. “Yap”- lar ve “yapma”lar hayatımızı kuşatmıştır. Ancak 0-6 yaş döneminde çocuklar nasihat dinlemekten hiç hoşlanmazlar. Nasihat, çocuklar üzerinde etkili olmaz. Hatta çoğu zaman sizi anlamazlar bile…

Kuralları öğretmenin -buna evdeki düzen veya disiplin de diyebilirsiniz- en etkili yolu yaşayarak örnek olmaktır. Çocuklar bu dönemde model alarak, bir başka ifadeyle taklit ederek öğrenirler. Bu sebeple onlara kazandırmak istediğimiz davranışı bizzat hayatımızda uygulamamız etkili olacaktır.

Daha sonra birlikte yapmak, yaparken ne yaptığımızı açıklamak ve illaki takdir etmek gerekir. Basit bir örnekle açıklayacak olursak, “Tatlım sofra hazır, haydi gel ellerimizi yıkayalım”, “Sağlıklı olmak için yemekten önce ellerimizin yıkanması gerekir”, “Ellerini kendi başına ovuşturarak yıkayabiliyorsun, aferin sana!” gibi cümlelerle çocuğun kazanması istenen alışkanlıklar desteklenebilir. Bir müddet sonra el yıkama, gerçekten alışkanlık haline dönüşecektir. Neticeye ulaşıldıktan sonra, “Artık sana yemekten önce ellerini yıkamayı hatırlatmam gerekmiyor, bu çok güzel!” diyebilirsiniz. Takdir etmek, çocuğu o alışkanlığı bir daha kaybetmemecesine motive eder.

Kuralları şarta bağlamak ise kısa vadede bir çözüm olabilir, ancak bir müddet sonra çocuğunuz aynı yöntemi sizin için uygulamaya başlayacaktır. “Dediğini yaparım ama sen de bana şu oyuncağı alırsan…” gibi.

Kurallara ve kalıplara aşırı bağlı kalmak da çocuk eğitiminde etkili yollardan biri değildir. Çocuklar, her daim öğrenme aşamasındadırlar. Onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz. Mükemmel anneler genellikle mükemmel çocuklar yetiştiremiyorlar ama mutlu anneler genellikle mutlu çocuklar yetiştiriyorlar.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Çocuk Eğitiminde Pedagojik Çözümler - Pedagog Perihan Gül



nizami hayat logo