Görüş Bildir

Küçük Çocuğu Yeni Kardeşe Hazırlamak

Küçük çocuğu yeni kardeşe hazırlamak. Çocuğu yeni kardeşe alıştırmak.

Aileye yeni üyenin katılması anne babalar için her zaman mutluluk ve heyecan verici olsa da evde küçük bir abi/ablanın olması çoğu zaman tedirginliğe neden olabilir. Çocuğun kardeşine karşı nasıl tepki vereceğini bilemeyen ebeveynler süreci çoğu zaman kaygılanarak ve idare ederek atlatmaya çalışırlar. Çocuk da bu durumla beraber kendini bir duygu karmaşasının içinde bulur. Kendini tam olarak ifade edemeyen ve duygularını yönetmeyi henüz öğrenememiş ufaklık, kardeşine nasıl davranması gerektiğini tam olarak kestiremez. Bu yüzden kıskançlık, mutluluk, üzüntü, kaygı ve heyecan gibi hislerin hepsini aynı anda yaşayabilir.
 

Kardeşten Sonra Hareketleri Eskiye Dönebilir


Kardeşi olan küçük çocuklar sürece alışana kadar farklı duygular içine girebilirler, tekrar bebekliğe dönmek istemeleri de kuen sık görülen tepkilerdendir. Ebeveynlerinin ilgisinin bölünmesiyle tekrar dikkat çekme çabasına giren ufaklıkların hareketlerinde bir süre sonra geriye dönme olabilir. Tuvalet eğitimi olduğu halde tekrar bezlenmek isteyebilir, bıraktığı emziğine sıkı sıkı yapışabilirler. Parmak emme, altına kaçırma, anne kucağından inmek istememe, mızmızlanma gibi davranışlar gösterebilirler.
 

Kardeş Doğmadan Önceki Zaman Çok Kıymetli


Kardeşler arasındaki yaş farkı çok olduğunda ailenin yeni üyesine alışma sürecini belki daha yumuşak geçirebilirsiniz ancak iki kardeş arasındaki yaş farkı azaldıkça süreç biraz daha zorlaşabilir. Bu yüzden kardeş eve gelmeden önce küçük çocuğu bu fikre doğru adımlarla alıştırmak gerekiyor. Hamileliğinizi öğrendikten sonra yaşadığınız sağlık sıkıntılarınızı elinizden geldiği kadar çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Kendinizi iyi hissediyorsanız bu süreçte küçük çocuğunuzun tüm bakımını siz üstlenin, anneanne/babaanne ya da bakıcı gibi yardım edebilecek kişilerden bebeğinizle uzun süre ilgilenmesini istemeyin.

Bebeğin yaşına uygun hikayelerle onu kardeş fikrine alıştırabilirsiniz. Çocuğunuzun anlayabileceği bir anlatımla, onun fıtratına uygun oluşturduğunuz karakterle kardeş düşüncesini adım adım ona açıklamak daha kolay olacaktır. Bebeğinize kendi bebekliğinden bahsetmek, bebeklik fotoğraflarına beraber bakmak, onun da bir zamanlar süt içtiğinden, kucağa daha çok alındığından bahsetmek kardeşinin durumunu anlayabilmesi için yardımcı olacaktır. 

Kardeşi olacağını öğrenen küçük abla/abiyi sürece ne kadar dahil ederseniz, kardeşini daha kolay sahiplenmesini sağlarsınız. Doğum öncesi alışveriş yaparken onun da fikrini almak, aynı odayı paylaşacaklarsa seçimlerde ve dekorasyonda size yardımcı olmasını istemek, kardeş fikrine daha çok alışmasını sağlayacaktır.

Kardeşi olacak çocuğu kreşe başlatmak gibi bir düşünceniz varsa bunu bebek doğmadan önce yapmanız hem onunla ilgilenmeniz açısından hem de okula daha kolay alışabilmesi için daha sağlıklı olacaktır. Çocuk kardeşi doğar doğmaz kreşe başlatılırsa hem evde istenmediğini düşünebilir hem de okula adaptasyon sürecinde zorluk yaşayabilir.
 

İlginizden Mahrum Bırakmayın


Doğum, yeni bebek, doğum sonrası toparlanma süreci anne için çok yorucu olsa da evdeki ufaklık ebeveynlerinden her zamankinden daha fazla ilgi bekler. Azalan ilgiyi, “artık istenmiyorum” gibi algıyabilir. Bu yüzden konuşmak, ilgilenmek, oyun ihtiyacını karşılamak ve kardeşinin bakım sorumluluğuna onu da dahil etmek çocuğunuzu mutlu edecektir. Baba, anneye yardımcı olmak ve küçük çocuğu mutlu etmek için onu sık sık parka götürüp, stresi azaltabilir.
 

Aşırı İlgi Şımarıklığa Neden Olabilir


Küçük yaşta abla/abi olmuş ufaklıklar karşısında bazen ebeveynler nasıl davranmaları gerektiğini kestiremez ve tutarsız davranışlarda bulunabilir. Çocuğun mutlu olması ve kardeşini kafaya takmaması için tüm vakti onunla geçirmeye çalışmak, her istediğini yapmak, sorunları görmezden gelerek üstünü kapatmak da tutarsız davranışlardandır. Aşırı ilgi ve mutlu etme çabası, uyarı almaması için hatalarını yok sayma gibi tutumlar çocuklara hayır demeyi, sınır koymayı neredeyse imkansız hale gelir. Bu süreçte yanlış davranışlarla kurallar iyice esner ve evin büyük kardeşinin şımarık tavırlara kapılmasına, dahası bu davranışları pekiştirerek benimsemesine neden olabilir.

Bir diğer yanlış tutum da kıskançlığı engellemek için küçük kardeşi altına yapan, anneyi uğraştıran, konuşamayan ve sürekli acıkan bir varlık gibi göstermektir. Bu davranışlar büyük çocuğun kendini daha değerli hissetmesi için yapılsa da ufaklığın kardeşini sürekli sorun çıkaran bir varlık gibi görmesine ve kardeşine karşı olumsuz duygular besleyip tavır takınmasına neden olabilir. Bunun yerine yapıcı bir üslup ile beraberliğin sağlanması gerekir. 


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi Sayı:214 s.44



nizami hayat logo