Korkuyu Kontrol Altında Tutmak Mümkün Mü?
Korku, insanoğlunun nereden, ne zaman ve nasıl geleceğini bilemediği, belirsizliklerle dolu tehditlere karşı duyduğu içgüdüsel bir duygudur. Korku biraz daha katlanılabilir ve çerçevelenebilir bir duygu olmakla beraber, kaygı hali bu duygunun hayata yayılması ve sürekli hale gelmesi olarak da tanımlanabilir. Korkulara çözüm arama, temkinli ve güvende olma dürtülerimizi harekete geçirdiği ölçüde ve elimizden geleni yaptıktan sonra kontrol altında tutabildiğimiz bir seviyede ise bu temel duygu; içsel süreçlerimizde dengemizi kaybettirmiyor demektir. Ancak korku duygusu günlük hayatımızı etkiler şekilde ruh halimizde süreklilik arz etmeye başladığında, bununla ilgili bir tedavi arayışı içine girmemiz önerilir.
Korku bizlerin tehditler karşısında; “savaş” ya da “kaç” çözümlerinden birine yönelmemizi de sağlayan tetikleyici bir duygudur. Üzerimizde ruhsal ve fiziksel olarak yansımaları olur. İçerisinde bazen şok, şaşkınlık, heyecan ve sabırsızlık hislerini de barındırır.
Fiziksel olarak ise vücudumuza çoğu kez üşüme, terleme, titreme ve çarpıntı gibi etkileri olabilir. Korkuyu tehlikeli boyutta yaşayıp yaşamadığımızı anlamak ve çözüm arayışına girmek için bu etkilerin yoğunluğu, süresi ve üzerimizde bıraktığı kalıntıları iyi değerlendirmek gerekir.
Gündelik hayatı etkileyen bir korku ve panik hali kişiyi çaresiz hissettirdiğinen mağdur ve kurban psikolojisine sokabilir. Bu psikoloji genellikle beraberinde depresif duyguyu getirir.
Korku duygusunun pozitif bir reaksiyon yaratacak çerçevede korunması ve kontrol altında tutulması uygun düşer. Gerekli tedbirleri alabilecek kadar güçlü olmak, çaresizlik duygusundan uzak kalarak ümidi, duayı ve teslimiyeti elden bırakmayıp korkunun sürekli bir kaygıya dönüşmesine müsaade etmeden günlük hayatın idamesini sağlamak en sağlıklısıdır.
Korkuyu kontrol altında tutmak için alabileceğimiz başlıca tedbirleri ise şöyle sıralayabiliriz:
-
Güvenilmez bilgi kaynakları ile bilgi kirliliğine maruz kalmaktan kendinizi koruyun.
-
Duygu durumunuz hassas olduğunda yeni haber ve bilgilerden, sosyal medyadan uzak durun.
-
Hassasiyet duyduğunuz konularda konuşulan sohbet ortamlarından kendinizi koruyun.
-
Bir başkasının da korku duygusunu üzerinize alıp duygunuzu beslemeyin.
-
Korkularınız hakkında konuşmak istediğimizde soğukkanlı insanları tercih edin.
-
Kaygılarınız ve depresif duygularınız artarsa bir uzmandan yardım alın.
-
Rüya içeriklerinizi takip edin, korkulu rüyalarınız veya tekrar eden rüyalarınız için profesyonel destek alın.
-
Nefes ve gevşeme egzersizleri hakkında bilgi edinerek korkunun bedensel semptomlarının düzeyini kontrol altında tutun.
-
Yeterli temkinlilik halinizi, bilinçli bir farkındalıkla koruyun.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Uzman Psikolog Enise Akgül - Semerkand Aile Dergisi Sayı:174 s.07