Görüş Bildir

İsmi Azam Duası Nedir, Nasıl Okunur?

İsmi Azam duası nedir. İsm-i a‘zam duası. Reddedilmeyecek bir dua.

İsmi Azam, Allah’ın bütün esmâ-i hüsnâsının manasını içinde toplayan ismi demektir. İsmi Azam Duası, Allah'ın mutlaka kabul edeceği, reddedilmeyecek bir dua olarak bilinir.

“A‘zam”, en büyük, en ulu, en yüce demektir. Buna göre, ism-i a‘zam, ilâhî isimler arasında bütün isimleri ihtiva eden en kapsamlı isim demek olur. Hangi ismin İsmi Azam olduğu kesinlikle bilinmemektedir. Bu ismin gizli bırakılmasının hikmeti, bütün isimlerin, İsmi Azam olabileceği ihtimaliyle zikredilmelerini teşviktir.

İsmi Azam duası nasıl okunur. İsmi Azam duası nasıl yapılır.

İsmi Azam Duası


Büreyde [radıyallahu anh] anlatıyor: “Bir gün Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem] adamın birinin şöyle dua ettiğini duydu:
 

الَلّٰهُمَّ انِّ۪ي اسَْالَكَُ باِنَّ۪ي اشَْهَدُ انَّكََ انَْتَ اللُّٰ لَ الِٰهَ الَِّ انَْتَ الْحََدُ الصَّمَدُ الّذَ۪ي لمَْ يلَِدْ وَلمَْ يوُلدَْ وَلمَْ يكَُنْ لهَُ كُفُواً احََدٌ 


‘Allahümme innî es’elüke bi-ennî eşhedü enneke entellahu lâ ilâhe illâ ente’l-ahadü’s-samedüllezî lem yelid ve lem yûled ve lem yekün lehû küfüven ahad.’

Manası: ‘Ey Allahım! Senden başka ilâh olmadığına, kimseye muhtaç olmayan bir varlık olduğuna, doğmadığına ve doğrulmadığına, hiç kimsenin kendisine denk bulunmadığına şahitlik ederek senden (dileğimi) istiyorum.’

Bunun üzerine Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem] buyurdu ki:

- Nefsimi kudret elinde tutan Allah’a yemin olsun ki bu adam Allah’tan, kendisine onunla dua edildiği zaman mutlaka kabul edeceği ve kendisinden onunla istenildiği zaman mutlaka vereceği, İsmi Azam duasını yapmış oldu.” (Ebû Davud, Vitir, 23; Tirmizî, Daavât, 64.)

İsmi Azam duasının anlamı. İsmi Azam duası oku.

Enes [radıyallahu anh] Resûlullah’ın [sallallahu aleyhi vesellem] yanında otururken bir adam da namaz kılıyordu. Namazını bitirdikten sonra şöyle dua etti:
 

 الَلٰهُّمَّ انِ۪يّ اسَْالَكَُ باِنََّ لكََ الحَْمْدُ لَ الِٰهَ الَِّ انَتَْ المَْنَّانُ بدَِيعُ السَّمَاوَاتِ وَالْرَْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالِْكْرَامِ يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ 


“Allahümme innî es’elüke bi-enne leke’l-hamdü. Lâ ilâhe illâ ente’l- mennânü bedîu’s-semâvâti ve’l-ard. Yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm. Yâ Hayyü, yâ Kayyûm.”

Manası: “Ey Allahım! Hamd ancak sanadır senden başka ilâh yoktur. Gökleri ve yeri yaratan, bol bol veren sensin; ey celal ve ikram sahibi! Ey Hay (diri, ebedî hayat sahibi) ve Kayyûm (bütün mevcutadı idare eden, ayakta tutan)! Senden istiyorum.”

Bunun üzerine Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem],

- Onun Allah’a ne ile dua ettiğini biliyor musunuz, diye sordu. Sonra kendisi,

- O kimse Allah’a, İsmi Azam duasıyla dua etmiştir. Bununla dua edildiğinde Allah kabul eder ve bu dualarla istenildiğinde Allah verir, diye cevap verdi. (Ebû Davud, Vitir, 23; İbn Mâce, Dua, 9.)

İsmi Azam duası arapça. İsmi Azam duasının arapça yazılışı ve anlamı.

Esma bint Yezîd [radıyallahu anhâ] anlatıyor: Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem] buyurdular ki: “Allah’ın ism-i a‘zamı şu iki âyettedir:
 

 وَاِلٰهُكُمْ اِلٰهٌ وَاحِدٌۚ لَٓ اِلٰهَ اِلَّ هُوَ الرَّحْمٰنُ الرَّح۪يمُ۟ ۞
 الٓمٓۚ ۞ اَ لّٰلُ لَٓ اِلٰهَ اِلَّ هُوَۙ الْحَيُّ الْقَيُّومُۜ ۞


1. “İlâhınız, tek olan ilâhtır, O’ndan başka ilâh yoktur. O Rahmân ve Rahîm’dir” (Bakara 2/163).

2.  Âl-i İmrân sûresinin baş kısmı: “Elif-lâm-mîm. O Allah ki O’ndan başka ilâh yoktur, O Hay ve Kayyûm’dur” ( l-i İmrân 3/1-2). (Ebû Davud, Salât, 358; Tirmizî, Daavât, 65.)


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Dualar - Doç. Dr. Hüseyin Okur



nizami hayat logo