Görüş Bildir

İman ve İslâm’ın Şartları Nelerdir?

İman ve İslâm’ın şartları. İslâm’ın 5 şartı ve imanın 6 şartı.

İmanın Şartları

 

  1. Allah’a iman

  2. Meleklere iman

  3. Allah’ın kitaplarına iman

  4. Peygamberlere iman

  5. Ahiret gününe iman

  6. Kazâ ve kadere iman


İslâm dininde yüce Allah’a, meleklere, Allah’ın kitaplarına, peygamberlere, ahiret gününe, kazâ ve kadere iman etmek esastır. Bunları bilip kabullenmek imanın temel şartıdır. Onun için imanın şartları altıdır, denilir. Bu şartlar Müslümanlık’ta kesinlikle mevcut esaslardır. Bunlara, inanılması zorunlu din ilkeleri denir. Bunlara inanmak mecburiyeti vardır. Bunları doğrulamadıkça iman gerçekleşemez. Bunlardan herhangi birini inkâr etmek -Allah korusun- insanı hemen dinden çıkarır.

İmanın şartları. İmanın 6 şartı.

Biz bu imanımızı, “Âmentü billâhi ...” sözlerini okumakla daima açıklıyor ve ispat ediyoruz. Bu sözleri okuyan şöyle demiş oluyor:

“Ben yüce Allah’a, O’nun meleklerine, O’nun kitaplarına, O’nun peygamberlerine, ahiret gününe, kaderin (iyi ve kötü her şeyin yaratılışı) Allah’tan olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilip mahşerde (hesap yerinde) toplanmak haktır ve gerçektir. Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur ve yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed [sallallahu aleyhi vesellem] O’nun kulu ve peygamberidir.”

İslam’ın şartları. İslam’ın 5 şartı.

İslâm’ın Şartları

 

  1. Kelime-i Şehadet getirmek

  2. Namaz kılmak

  3. Zekât vermek

  4. Oruç tutmak

  5. Hacca gitmek


İslâm’ın şartları beştir. Peygamber Efendimiz’in bir hadislerinin manası şudur:

“İslâm dini beş şey üzerine kurulmuştur: Şehadet sözünü getirmek (Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden Resûlullah, demek), namaz kılmak, zekât vermek, ramazan ayında oruç tutmak ve haccetmek.” (Buhârî, İmân, 2; Müslim, İmân, 5.)

İşte bu beş şey İslâm’ın şartıdır. Bu şartları gözetip onları yerine getiren insan, İslâm şerefine ermiş, müslüman rütbesini kazanmış olur.

“Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlühû” (Allah’tan başka ilâh olmadığına şahitlik ederim. Yine Muhammed’in [sallallahu aleyhi vesellem] Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim) sözlerine “kelime-i şehadet” denir.

“Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah” (Allah’tan başka ilâh yoktur, Muhammed [sallallahu aleyhi vesellem] Allah’ın elçisidir) sözüne de “kelime-i tevhid” denir. Biz bu mübarek kelimeleri daima okuruz.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır: 
Büyük İslâm İlmihali - Ömer Nasuhi Bilmen



nizami hayat logo