Hareketli Çocuk Ebeveynlerine 7 Tavsiye
Çocuğunuz Çok mu Hareketli?
Hareketli çocuklar daha anne karnındayken kendilerini kolayca belli ederler. Doğmadan önce de sürekli hareket halindedirler. Yaşamlarının ilk aylarında diğer bebeklere göre daha çok ağlarlar, uyuduklarında daha sık uyanırlar. Elleri ayakları hiç durmaz, küçük bir bebekken bile çok çabuk sıkılıp ağlarlar. Kucaktan hiç inmek istemez tüm evi gezip dolaşmak isterler.
Büyüdükçe hareket etme istekleri çoğaldığından daha zorlayıcı olabilirler. Bu tip hareketli çocuklar benmerkezci, aşırı aktif, sert ve huysuz yapılarından dolayı her ne kadar zorlayıcı olsalar da farklı karakterleriyle dikkat çekerler: yetenekli, keşfetmeyi seven, algısı kuvvetli ve iyi kalpli…
Yazar Mary Sheedy Kurcinka Hareketli Çocuğunuzu Yetiştirmek adlı kitabında bu tarz çocuklar için, “Hareketli çocuklar, plastik toplarla dolu bir odada süper top gibidir; diğer çocuklar yalnızca bir metre zıplarken o, her seferinde tavana değer” diyor. Bu tarz çocukların anne babaları diğer ebeveynlere göre daha aktif, daha çözüm odaklı, daha üretken ve daha sabırlı olmalıdır. Böyle olunmazsa hareketli çocukla baş edebilmek hayli zorlayıcı olabilir.
Hareketli Çocuk Ebeveynlerine Tavsiyeler
Bebeğiniz henüz yürümeye başladıysa ve kesinlikle enerjisi bitmiyorsa;
-
Dışarıda olabildiğince fazla vakit geçirin. Açık havada geçirilen vakit çocuğu hem daha dengeli yapar hem hırçınlıkları en aza indirir hem de enerjinin atılmasını sağlar.
-
Oyuncak konusunda dikkatli davranın. Mekanik olmayan, “sök-tak”lı oyuncaklar hareketli yapıdaki çocuklar için daha uygun. Vakit geçirebileceği, keşfedebileceği oyuncakları tercih edin. Ve oyuncakların hepsini her zaman bir arada bulundurmayın. Bazılarını saklayıp en zor dakikalarda dikkatini çekmek için ortaya çıkarın. Kurtarıcı olacaktır.
-
Uykusunu almasına dikkat edin. Uykusuz kalan hareketli çocuklar daha huysuz ve hırçın olur. Bu yüzden ek gıdaya geçtikten sonra uyku düzeninizi oturtmaya çalışın.
-
Her insan tatlı dilden anlar. Hareketli yapıdaki çocuklar için de bu böyledir. Tehdit edici, yüksek sesli uyarılar yerine tatlı bir üslup ile eğlenceli uyarılarda bulunun. Mutlaka daha yararlı olacaktır.
-
Yasakları ve sınırlarınızı çocuğunuzun fıtratına göre belirleyin. Bu yapıdaki çocuklar aşırı sınırla yaşayamazlar. Bu yüzden daha az ama esnetilmeyen kurallar koymaya gayret edin.
-
Çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde oyalayıcı etkinlikler üretmeye çalışın. Oyun hamuru, şişme havuzda oynama, bulaşık yıkama ve boyama gibi etkinlikler keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilir.
-
Duygularını ifade etmesi yönünde ona destek olun. Böylelikle olası ağlama krizlerini en aza indirmiş olursunuz.
Çok Hareketli Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Çok hareketli çocuklar her konuda zirveyi yaşarlar. Enerjileri asla bitmez ve asla yorgun düşmezler. Korkusuzdurlar, tehlikenin içine atlamayı severler. Duygularını da uçlarda yaşarlar. Mutlu olduklarında aşırı mutlu, istedikleri olmadığında aşırı sinirli olurlar.
Huysuzlukları da diğer çocuklar gibi olmaz, onu da zirvede yaşarlar. Ağlama krizleri tutarsa tüm apartmanı ayağa kaldırabilirler, bu sefer dediğini yapsanız da ağlamasını durduramayabilirsiniz. Bu yüzden böyle çocuklara daha dikkatli davranmak gerekir.
Çok hareketli oldukları için çok da çalışkan olurlar. Ebeveynleri ile ilişkileri iyiyse küçük yaşlarına rağmen anne babalarına yardımcı olmaya çalışırlar. Odalarını jet hızıyla toplayabilir, eline verilen bir toz beziyle kısa sürede tüm evin tozunu alabilirler. Böyle çocuklar sürekli ebeveyn kontrolünde olmak zorundadırlar.
Aşırı hızlı hareket ettikleri için daha dikkatsiz ve kazalara daha açıktırlar. Yüksek sesli çocuklardır, bazan gördüğü bir böcek karşısında sevinç çığlıkları atabilir ya da ayağına takılan taş sebebiyle çığlık çığlığa ağlayabilirler.
Hareketli çocukların hissiyatları çok derindir; genelde çok merhametli, çok kırılgan ve ince fikirli olurlar. Bu yüzden hayal kırıklıkları onları kolayca yaralayabilir ve bu kırgınlıkları unutmaları zaman alabilir. Bu yüzden ne kadar zorlayıcı olsalar da onlara karşı her zaman tutarlı sevgi, ilgi, sabır ile yaklaşmak gerekir.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Bu Bebekler bir âlem - Ayzıt Uluat