Gebe Kalmadan Önce Neler Yapmalıyım?
Yeni evlenen çiftlere “Çocuk ne zaman?” sorusu sıklıkla sorulur. Bu sorular çoğu zaman çiftleri baskı altına alır ve çocuk oluncaya kadar devam eder. Anne ve baba olmak gerçekten cesurca bir adımdır. Sorumlulukları ağır olan bir süreçtir.
Son yıllarda ülkemizde evlilik ve hamilelik öncesi danışmanlık sistemi oldukça gelişti. Bu sistemin asıl hedefi; çiftleri birlikteliğin, anne baba olmanın getirebileceği sorumluluklar konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı bir gebelikten önce ve bebeğin doğumundan sonra yapılması gerekenleri tartışmaktır.
Çok az kadın, “Gebe kalmadan önce neler yapmalıyım?” sorusuyla hekime danışır. Ancak hamilelik son derece bilinçli başlaması ve devam etmesi gereken bir süreçtir. Bu şekilde davranmak, ileride meydana gelebilecek problemlere sizi ve ailenizi hazırlamaya yardım edecek ve alınacak tedbirler konusunda yol gösterici olacaktır.
Gebelikten önce ve hamilelik boyunca sağlığınızın iyi olması, gebeliğin oluşturabileceği sosyal, psikolojik tıbbî problemleri ve stresleri yenmenizde size yardımcı olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesi genel olarak sağlık kontrollerinden geçmeniz gerekir. Ailenizdeki bazı hastalıkların sizde de olabilme ihtimali nedeniyle mutlaka bir hekime danışmalısınız. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sara nöbetleri, yüksek tansiyon, zekâ geriliği olan bebek doğurmuş olma (down sendromu vb.) gibi problemler varsa bunları doktorunuza anlatmalı veyahut hekiminizin bunları sormasına olanak sağlamalısınız.
Gebe Kalmanın Yaşı Var mı?
Uzmanlara göre gebelik için en ideal yaş aralığı yirmi- otuz arasıdır. Gebelik hangi yaşta olursa olsun risksiz değildir. Bu risk yaş ilerledikçe artabilir. İlk çocuğunu otuz beş yaşından sonra doğuran kadınların down sendromlu bir bebek dünyaya getirme riski, yirmili yaşlarda hamile kalan kadınlardan daha fazladır. Bu gibi anormalliklerin yaşlı annelerde görülmesinin sebebi yumurtaların yaşlanması ve röntgen ışınlarına, enfeksiyonlara ve ilaçlara daha sık maruz kalması olabilir. Her kadın yaşam boyu kendine yetecek sayıda yumurtayla doğar, yumurta hücreleri yenilenmez.
Gebe Kalmak İçin Uygun Zaman
Sağlık açısından önlemleri aldıktan, manevi olarak da kendinizi hazır hissettikten sonra fizyolojik olarak en uygun zaman; yirmi sekiz günde bir âdet gören kadınlarda âdet kanamasının başlangıcından yaklaşık on dört gün sonraki dönemdir. Bu günler içerisinde hamile kalma olasılığınız çok yüksektir.
Acaba Hamile miyim?
Çoğu kadının gebeliğinin ilk belirtisi âdetten kesilmesidir. Fakat bu belirti her zaman hamilesiniz anlamına gelmez. Yolculuk, yorgunluk, hormonal sorunlar, stres altında kalma gibi durumlarda da âdet gecikmesi görülebilir. Halk arasında buna “üstüne görme” denilir. Bunun için diğer belirtileri de gözlemlemeniz gerekir. Gebeliğinizi ne kadar erken teşhis ederseniz, risklerden uzaklaşmak ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek için o
kadar çabuk davranırsınız.
Hamilelik öncesi ve sonrası yaşanan stres, ne anne adayı ne de bebek için iyidir. Fazla stres erken doğuma sebep olabileceği gibi, bebeğin zayıf olmasına, hatta düşüklere bile sebep olabilir. Hamilelik dönemini sıkıntılı ve problemli geçiren annelerin bebekleri, doğdukları andan itibaren psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Gebelik İşaretleri
-
Bulantı ve kusma.
-
Sık sık idrara çıkma isteği.
-
Sürekli bir yorgunluk hissi.
-
Sızlayan ve sürekli ağrıyan şiş göğüsler.
-
Ağızda güçlü bir metalik tat.
-
Yiyeceklere karşı aşırı istek duyma (aşerme).
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hamilelik ve Doğum - Aysun Çetintaş