Görüş Bildir

Bebeklerde Üstün Zeka Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde üstün zeka belirtileri nelerdir. Üstün zekalı bebekler nasıl anlaşılır.

Üstün zekalı bebekler çevredeki herkesten farklı bir sistem ile düşünür, algılar ve olayları çözer. Çok özel bir zeka türüne sahip olan üstün zekalı bebekler; oldukça hassas, duygusal, adil ve diğer bebeklere göre genellikle daha korkak yapıdadırlar. Bebeklikten itibaren beş duyu organları aşırı gelişmiş olup uzaktaki en ufak bir sesin ne sesi olduğunu ayırt edebilir, kimsenin fark etmediği detayları görebilir ve keskin koku alma yeteneği ile uzaktaki kokuları fark edebilirler. Empati yetenekleri çevredekilere göre daha gelişmiştir ve bu da aşırı duygusallığı, alınganlığı beraberinde getirir. Üstün zekalı çocukların bebeklikleri de diğer bebeklere göre daha farklıdır.

Üstün zekalı bebeklerin özellikleri.

Üstün Zekalı Bebekler Kolay Anlar, Hızlı Öğrenirler


Üstün zekalı bebeklerin henüz 6 aylıkken bile çevresiyle iletişimi oldukça iyidir. Muhabbet etmeyi sever, okuduğunuz hikaye kitabını sonuna kadar dikkatle dinler, ilgi gösterirler. Biraz daha büyüdüklerinde eğer hikayeyi daha önceden dinlemişlerse, hikayedeki ayrıntıları hatırlar ve size de hatırlatabilirler. Örneğin suda yüzen bir ördeğin hikayesini dinlerken siz ördek der demez “vak vak” diye ördeğin sesini çıkarabilirler. Üstün zekalı bebeklerin hafızaları çok kuvvetli olur. Örneğin günler önce saklanan bir oyuncağın nerede olduğunu hatırlar ve onu kolaylıkla bulabilirler. Ya da canları bir önceki akşam içtikleri çorbayı çektiyse, işaret diliyle sizi buzdolabına götürebilirler.

Üstün zekalı bebekler, diğer bebeklere göre daha uzun süre odaklanabilirler. Diğer bebekler odaklandıktan kısa bir süre sonra ilgileri dağılır ve başka şeylerle oyalanmaya başlarlar. Ancak üstün zekalı bebekler anlattığınız bir masalı oyuncaklarla dolu bir odada dahi sonuna kadar zorlanmadan dinleyebilirler. Yetişkinlerle iletişime geçtiklerinde -henüz emekleme dönemlerinden itibaren- konuşmakta olan kişiyi gözlerinin içine bakarak dinler ve ne söylendiğini anlarlar. Üstün zekalı bebeklerin en belirgin özelliklerinden biri de erkenden, çok hızlı gelişen dil yetenekleridir. Henüz yeni yürüme dönemlerinde kelime dağarcıkları oldukça gelişmiş olur. Bir yaşını biraz geçmişken yetişkinlerle uzun cümleler ve farklı kelimelerle kolaylıkla muhabbet edebilirler.

Sözel olduğu kadar sayısal konularda da küçük yaşlarına rağmen oldukça yeteneklilerdir. Yeni yürüme dönemlerinde yaşlarına göre çok detaylı ve güzel resimler çizebilir, 2 yaşına gelmeden toplama çıkarma işlemlerini yapabilirler.

Üstün zekalı bebeklerin hayal güçleri de fark edilir derecede gelişmiş olur. Konuşmaya başladığı dönemlerde hayali arkadaşları olabilir, onlarla beraber oyunda kahramanca görevlerin üstesinden gelebilirler. Bazen korkusuz bir dağcı olurken bazen de türlü deneylerle yeni icatlar bulan bir mucit olabilirler. Bazen detayların insanı olurlar. Annesinin saçını kestirdiğini ya da babasının gözlüklerini çıkardığını hemen fark edebilirler.

Üstün zekalı bebeklerin davranışları.

Üstün Zekalı Bebeklerin Empati Yetenekleri Çok Gelişmiştir


Üstün zekalı bebekler ağlayan arkadaşlarını teselli etmek için onlara sarılabilir; küçük yaşlarına rağmen duygulara ortak olabilirler. Ancak aynı hassasiyeti kendileri de beklerler. Daha çok anlaşılmak ve destek görmek isterler. Aradıklarını bulamadıkları zaman duygusal çöküntü ve hayal kırıklıkları yaşayabilirler. Aşırı duyarlı oldukları için dönem dönem yüksek duygusallık yaşadıkları ve çok ağladıkları görülebilir.

Beş duyu organları diğer bebeklere göre fark edilir derecede gelişmiş olur. Henüz bir buçuk yaşındayken öğrendikleri müzik aletlerinin seslerini kolaylıkla ayırt edebilir ve isimlerini söyleyebilirler. Burunları yetişkinlerden daha keskin olabilir, evin diğer ucunda yapılan salatanın kokusunu alıp oyun odasından, salatalık yemek için mutfağa gelebilirler. Gözleri kimsenin fark etmediği detayları görebilir.

Yürümeye yeni başlanan dönemde meraklı olmak her çocuğa özgü bir davranıştır ama üstün zekalılar normal bebeklere göre çok daha meraklı olurlar. Örneğin çalan kapı zilinin nasıl çalıştığını merak edebilirler. Bunun için zilin mekanizmasını görmek isteyebilir, içini açmak için farklı hamlelerde bulunabilirler. Bu yüzden bazı durumlarda ebeveyn tarafından güvenlik kontrolleri arttırılabilir.

Uyaranlara karşı aşırı hassas oldukları için “huylu” dediğimiz yapıda olabilirler. Küçük yaşlarına rağmen bir kıyafetin etiketinden daha çok rahatsız olurlar. En ufak seslerde uyanabilir, ışığa karşı da sinir bozucu derecede duyarlı olabilirler. Dar kıyafetler, bol kıyafetler, bağcıklı ayakkabılar onları daraltabilir. Diğer çocukların fark bile edemediği detaylar, onları rahatsız ettiği için ebeveynleri bu konuda daha çok zorlarlar.

Üstün zekalı bebek nasıl anlaşılır.

Üstün Zekalı Bebekler Fiziksel Olarak Da Hızlı Gelişirler


Üstün zekalı bebeklerin fiziksel gelişimleri de zihinsel gelişimleri gibi hızlıdır. Gülümseme, tutma, kavrama, emekleme, yürüme gibi gelişimleri diğer bebeklere göre daha hızlıdır. Erken yürüme üstün zekalı bebeklerde sık görülür.

Zihinsel olarak erken gelişmiş bebekler.

“Zihinsel Olarak Erken Gelişmiş” Çocuklar da Üstün Zekalı Zannedilebilir


Farkındalığı yüksek her bebeğe üstün zekalı demek doğru değildir. Bir çocuğun üstün zekalı olduğuna, yapılan testler sonucunda ancak uzmanlar karar verebilir. Bazen “zihinsel olarak erken gelişmiş” çocuklar da üstün zekalı zannedilebilir. Erken gelişmiş çocuklar da çevrelerine karşı duyarlı, erken konuşan, pratik çözümler getiren, küçük yaşta okumayı öğrenen çocuklardır. Bunlar ancak toplumda “parlak çocuk” olarak adlandırılan, başarısı yüksek çocuklardır. Üstün zeka ise tamamen farklı bir olaydır.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Semerkand Aile Dergisi - Sayı:167 s.52



nizami hayat logo