Görüş Bildir

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde iştahsızlık sebepleri. İştahsız bebeklerde ne yapılmalı.

İştahsızlık, bebeklerde sıkça görülen ve birçok anne babanın şikâyet ettiği durumlardan biri. Bebeklerde iştahsızlık, çoğu kez normal ve endişelenilmemesi gereken bir durum olarak kabul edilirken kimi zaman bazı hastalıkların belirtisi olabiliyor.
 

Bebeklerde İştahsızlığın Sebebi Diş Çıkarma Olabilir


Kimi bebeklerin diş çıkarma süreci sorunsuz geçerken bazılarınınsa oldukça zorlu geçer. Diş çıkaran bebeklerin bir yandan dişleri kaşınırken diğer yandan ağız yapıları değiştiği için yemekleri çiğnemekte güçlük çekebilirler. Bu da çoğu zaman iştahsızlığa neden olur.

Bu dönemde onu püre, yoğurt gibi rahat çiğneyeceği yiyeceklerle beslemek daha iyi olacaktır. Ayrıca bir yaşından sonra bebeklerde hızlı büyümenin duraklaması, buna bağlı olarak azalan kalori ihtiyacı, yeni tatların denenmesi de fizyolojik iştahsızlığa neden olabiliyor.
 

Gelişim Ebeveyn Tarafından Takip Edilmeli


Ebeveynler, özellikle anneler, bebeklerini istedikleri miktarda besleyemedikleri durumlarda onların iştahsız olduğunu düşünüp yakınmaya başlarlar. Burada önemli nokta iştahsız oldukları düşünülen bebeklerin gelişimlerinin ebeveynleri tarafından yakından takip edilmesi.

Ayına-yaşına uygun sınırlar içerisinde büyüme gösteren bebekler için anne babaların kaygılanmasına lüzum yoktur. Gelişimi normal olan bebekleri yemek yedirmek için zorlamamak gerekir.
 

Doktora Ne Zaman Danışılmalı?


Bebeklerde yaşanılan iştahsızlık çok fazlaysa bebekleri bekleyen bazı sorunlar olabilir. Bunların başında yetersiz kilo artışı ve gelişim geriliği gelir. Çocuk yeterli beslenemediği için yeterli vitamin, mineral ve proteini alamaz. Az kilo alan çocuk, az büyüdüğü için gelişim geriliği yaşayabilir. Özellikle ciddi iştahsızlık bir aydan uzun sürerse, boy ve ağırlık persentilinde düşüş varsa, bebekte kusma ve yutma güçlüğü başladıysa bir uzmanın görmesinde yarar vardır.

Bazı durumlarda ise yetersiz vitamin alımı bebeklerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bu da daha sık hastalanmalara, özellikle gribal enfeksiyonlara daha çabuk yakalanmaya neden olabilir. Bu durumda da bebeğin bir doktor tarafından muayene edilip iştahsızlığına bir çözüm aranması gerekebilir.
 

Bebeklerde İştahsızlık Bazan Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kılınç iştahsızlığın bazan bazı hastalıkların habercisi olduğunu belirterek şunları söylüyor: “İştahsızlık bazan idrar yolları enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar, hepatitler, gastroözofageal, reflü, kronik böbrek hastalığı ve doğumsal metabolik rahatsızlıklar gibi hastalıkların belirtisi olabilir.”
 

Anne Babalara Öneriler

 

  • Yemek yemek istemeyen bebekler karşısında anne babalar, sabırlı bir tutum sergilemelidirler.

  • Beslenme saatleri bebeğin keyifli olduğu saatlerle uyum göstermelidir. Bebekler moralleri iyi iken daha iştahlı olurlar.

  • Havanın iyi olduğu günlerde yemeklerden önce bebeği açık havaya çıkarmakta fayda vardır. Temiz hava iştah açar.

  • Ölçüleri küçük tutun. Bir tabak dolusu yemeği bebeğin önüne koyup korkutmak yerine az az, talep ettikçe tabağa ekleyerek besleyin.


“Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık ve tahıl çocuğun gelişimi için çok önemlidir” diyen Dr. Ali Kılınç’a göre bebek dokuz aydan sonra aileyle birlikte yemek masasına oturtularak beraber yemek yemesi sağlanmalıdır. Abur cubur yedirilmemeli ve gerekirse oyun oynayarak yemek yedirilmelidir.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Bebeğim Büyüyor



nizami hayat logo