Görüş Bildir

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu

Bebeklerde düz kafa sendromu. Bebeklerde kafa düzleşmesi, kafa şekil bozukluğu.

Düz Kafa Sendromu Nedir?


Düz kafa sendromu, bebeklerde sık görülen bir kafa şekli bozukluğudur. Bebeğin anne karnındaki duruş şekli, zor doğumlar ve bebeğin uyku pozisyonlarında yapılan hatalar; miniklerin kafatasında şekil bozukluklarına neden olabiliyor. Bebeklerde kafa düzleşmesi ve şekil bozuklukları ilk sene tedavi ettirilmezse, kalıcı bir sorun haline geliyor.

Bebeklerde düz kafa sendromu nedeni. Bebeklerde kafa düzleşmesinin nedeni.

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu Neden Olur?


Normalde kafatası kemiği vücudun en sağlam kemiklerinden biridir, ancak bebekler için bunu söylemek mümkün değildir. Bebekler kafatası gelişimlerini tamamlamadığı için kafa yapıları çok yumuşak, kolay şekil değiştiren, esnek yapıdadır. Doğum kanalından kolaylıkla geçebilmesi için kafatasını oluşturan kemiklerin birbirine bağlandıkları yerlerde boşluklar vardır.

Bu boşluklar ve yumuşaklık sayesinde kafa yapısı eğilip bükülerek, doğum esnasında oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırır. Ancak doğum sonrasında, kafa yapısındaki bu esnekliğe dikkat edilmezse kafada kalıcı şekil bozuklukları oluşabiliyor. Ebeveynlerin; bebeklerin, doğumdan özellikle ilk “2 aya” kadar uyku pozisyonlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bebeği hep aynı tarafa yatırmak, yumuşak kemik yapısından dolayı kafada düzleşmeye, yamulmalara ve çöküntülere neden olabiliyor. Bunun için bebeği uyurken her seferinde sağlı, sollu, sırtüstü ve yüzüstü olarak farklı pozisyonlarda yatırmak gerekiyor.

Zor doğumlar ya da erken doğum da kafa anomalisine neden olabiliyor. Zor doğumlarda, doğum kanalında uzun süre kalan bebek, orada sıkışır ve bir basınca maruz kalır. Bu basınçla beraber kafa yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Prematüre bebeklerde ise kafa yapısı normal doğan bebeklerden daha da yumuşak yapıdadır. Bebek eğer çok erken doğdu ise ve dikkat edilmezse çok kısa sürede kafa şekli bozulabilir. Prematüre bebekler hem küvezdeyken hem de eve çıkarıldıktan sonra yatış pozisyonuna çok dikkat etmek gerekir.

Bazen çoğul gebeliklerde daha anne karnındayken bile kafa şekli bozulabiliyor. Bunun nedeni dar alandaki kalabalık. İkiz veya üçüz bebekler anne karnında, özellikle son aylara doğru sıkışmaya başlarlar. Alanları dar olduğu için fazla hareket edemezler ve birbirlerine baskı uygulamaya başlarlar. Böyle durumlarda da bebekler kafa anomalisi ile dünyaya gelebilirler. Ancak doğum sonrası doktorun önerdiği tedavi yöntemleri ile -altta yatan başka bir patoloji yoksa- bu sorun tamamen düzelebilir. Bebeklerde düz kafa sendromu için önemli olan erken tanı ve tedavidir. Bebeğin en geç ilk 6 ay içerisinde bir uzman tarafından durumunun değerlendirilmesi gerekir.

Bebeklerde kafa sendromu nasıl düzelir. Bebeklerde kafa düzleşmesi nasıl düzelir.

Bebeklerde Kafa Düzleşmesi Nasıl Düzelir?

 

  • Doktor tavsiyesiyle 15 günlükten itibaren bebek için D vitamini kullanmaya başlanmalıdır.

  • Bebeklerin yatış pozisyonuna çok dikkat edilmelidir.

  • Her uykuda kontrollü olarak farklı pozisyonlarda yatmasına gayret edilmelidir. 

  • İlk aylarda uykuda kusma problemine karşı sık sık bebek kontrol edilmelidir.

  • Başını sürekli aynı tarafa çeviren bebekler için diğer tarafa ilgisini çekecek oyuncaklar asılabilir. 

  • İhtiyaç duyulursa yan yatırma yastığı gibi ebeveynlerin işine yarayacak bebek malzemeleri kullanılmalıdır.

  • Kafa şekli bozulmuş ya da bozulmaya başlayan bebekler için; ortası boşluk olan ve kafanın tekrar şekillenmesini sağlayan yumuşak yapıdaki yastıklar kullanılabilir.

  • Bebeğin özellikle banyo esnasında kaslarını rahatlatmak için çok yumuşak hareketlerle baş ve boyun masajları yapılabilir.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Semerkand Aile Dergisi Sayı:170 s.52



nizami hayat logo