Görüş Bildir

Bebeklerde Demir Eksikliği

Bebeklerde demir eksikliği neden olur? Bebeklerde demir eksikliğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri.

Bebeklerde demir eksikliğine bağlı gelişen anemiyi önlemek yahut varsa tedavi etmek amacıyla, Sağlık Bakanlığı bebeğin dördüncü ayından itibaren demir ilacı dağıtımına başlıyor. Kansızlığın, bebeğin gelişiminde gerileme, zekâ düşüklüğü gibi ciddi sorunlara sebep olması bu konunun üzerinde hassasiyetle durulmasını gerektiriyor. Aileler ilaçları bağlı bulundukları aile sağlık merkezlerinden (aile hekimlerinden) temin edebiliyor.

İlk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerde kansızlık görülmesi olasılığı oldukça düşük. Çünkü anne sütündeki demir oldukça kolay emiliyor ve bu da büyüme evresindeki bebeğin yeterli miktarda demir almasını sağlıyor. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda demir ve vitamin içeriği zengin olan mamalarla besin takviyesi yapılıyor.

Bebeğini sütüyle besleyen annelerin kendi depolarının eksilmemesi ve bebeğe kaliteli süt verebilmeleri açısından beslenme şekillerine dikkat etmeleri gerekiyor. Uzmanlar anne adaylarının gebelik boyunca kullandıkları demir ve vitamin ilaçlarına doğumdan sonraki altı ay boyunca da devam etmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Zira bebek ihtiyacı olan bütün vitamin ve demiri anne sütünden temin ediyor.

Bebeğin anne karnında aldığı demir, doğumdan sonra dört-altı ay kadar bebeği idare edebiliyor. Bu süreden sonra anne sütüyle demir alımı yeterli olmayan bebeklerde demir eksikliğine bağlı anemi gelişiyor. Bebeğin değerlerine bakılarak eksiklik görülmesi durumunda da demir takviyesine başlanabiliyor.

Bebeklerde demir eksikliğinin belirtileri.

Bebeklerde Demir Eksikliğinin Belirtileri


Bebeklerde demir eksikliğinin başlıca belirtileri şöyledir:

  • Solgunluk.

  • Bitkinlik.

  • Uyku problemi.

  • Huysuzluk.

  • İştahsızlık.

Ayrıca fiziksel olarak bebeğin cildinde, tırnak ve gözlerinde solukluk işaretlerine de rastlanabiliyor. Uzmanlar bebekte yüksek oranda demir eksikliği bulunduğu takdirde bunun gelişimde durgunluk, davranışlarda bozukluk ve zekâda gerileme gibi çok ciddi problemlere yol açabileceğini belirtiyor. Bu gibi durumlara rastlayan anne babaların bebeklerini mutlaka bir uzman hekime götürmeleri gerekiyor. Hastalık erken teşhis edildiği zaman uygun tedaviyle bu tip sorunlar gideriliyor ve bebekte gelişim süreci normale dönüyor.

Bebeklerde demir eksikliğinin nedenleri.

Bebekte Demir Eksikiliği İçin Bunlara Dikkat!


Yapılan bazı araştırmalarda, ülkemizde annelerin bebeklerini bir an evvel ek gıdaya geçirmek istedikleri gözlemleniyor. Uzmanların ısrarla altıncı aydan önce ek gıdaya geçilmemesi gerektiği yönündeki uyarılarını dört-altı ay şeklinde uyarlayan ve bebeğin dördüncü ayında yetişkin yemeklerinin tadına baktıran anneler aslında bebeklerine fayda sağlamak yerine oldukça zarar veren bir eylemi gerçekleştiriyor.

Bebeğin vücudunun altı aydan önce anne sütü ve formül mamalar dışında bir besini özellikle protein ve yağ içerikli besinleri sindirecek kadar gelişmiş olmadığını belirten uzmanlar, bebeği ek gıdalara erken başlatmanın onun gaz sıkıntısı, uykusuzluk, kabızlık gibi sorunlar yaşamasına neden olacağını ifade ediyor.

En önemlisi de ek gıdaya erken geçiş bebekte demir eksikliğine bağlı anemi gelişmesine yol açıyor. Çünkü altı aydan önce alınan ek besinler vücutta demir emilimini zorlaştırıyor.

Bebeklerde demir takviyesi nasıl yapılır.

Bebeklerde Demir Takviyesi Nasıl Yapılır?


Bebeklerde demir takviyesi; ağızdan alınacak damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçlarla sağlanmaktadır.

Doktora Danışmadan Demir İlacı Kullanmayın!

Uzmanlar bir hekime danışmadan demir ilacı kullanılmaması yönünde anne babaları uyarıyor. Bebeğin değerlerine bakılmadan kullanılan demir ilaçları vücudunda demir fazlalığına yol açabiliyor ve bu durum da fayda sağlamaktan çok zarar veriyor. Hekime danışılmadan ilaç kullanılması durumunda (bebeğin demir ihtiyacı yok ise) gaz, kabızlık, demir fazlalığından kaynaklanan zehirlenme görülebiliyor. Bu nedenle anne babaların uzman hekimle ya da aile hekimleriyle bağlantı kurmaları büyük önem taşıyor.

Bebeğinizi sağlıkla büyütmeniz dileğiyle…


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Bebeğim Büyüyor - Esra Gayretli



nizami hayat logo