Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerin cilt yapıları ince ve hassas olduğu için çok kolay tahriş olabilir. Enfeksiyonlar, özellikle eldeki bakteriler, hava şartları, kaloriferler, havadaki fark edemediğimiz mikroplar, mantar gibi bulaşıcı hastalıklar; bebeklerde yetişkinlere göre -cilt henüz çok taze olduğundan- çok daha kısa bir sürede cilt problemlerine neden olabiliyor. Kolaylıkla oluşabilen pişik, ciltte kuruluk, sertleşme ve dökülmeleri en aza indirmek için anne babaların, bebeklerinin ciltlerine özellikle ilk aylarda daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
Deterjan ve Şampuan Konusunda Seçici Olunmalı
Deterjanlar, şampuanlar, duş jelleri ve bilumum temizlik ürünleri içerikleri nedeniyle, ciltte hafif asidik yapıda olan PH değerini bozarak cilt problemlerine neden olabilirler. Bu yüzden bebekler için şampuan ya da duş jeli alırken “nötr PH”a sahip ürünler tercih edilmeli, boya ve parfüm içermeyen ürünler kullanılmalıdır.
Bebeklerde banyo çok rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ilık bir duş, bebeği hem dinlendirir hem de cildin ölü derilerden ve kirli partiküllerden arınmasını sağlar. Özellikle yaz aylarında bebek bazen günde 2 kez yıkanmaya ihtiyaç duyar. Bebeğin bu kadar sık banyo yaptırıldığı zamanlarda her banyoda şampuan kullanmamaya dikkat edilmeli, bazen sadece saf su ile duş aldırılmalıdır. Ayrıca şampuan, sabun gibi temizlik ürünleri bebeğin cildiyle ve saçlarıyla direkt temas ettirilmemeli; öncesinde lif ya da banyo süngerine dökülüp köpürtülmelidir. Bebekte cilt kuruluğu varsa durulama suyuna az miktarda organik badem yağı damlatılabilir. Pişik ve kızarıkları engellemek için de bebeğin çok iyi durulanarak, özellikle kıvrımlı bölgeleri sabun ve şampuandan iyice arındırılmalıdır.
Banyo sonrası bebeğin yumuşak bir havluyla iyice kurulanıp, saf zeytinyağı ya da parfümsüz bebe yağlarıyla yağlanması da cilt kuruluğunu engeller. Ayrıca iyi bir cilt sağlığı için bebeğinizin çamaşırlarını bir müddet sizinkilerden ayrı yıkayın. Deterjan olarak da bebekler için gerekli testlerden geçmiş bebek ürünlerini ya da sabun tozunu kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce de giysilerin mutlaka ütülenmesi gerekiyor. Kıyafetlerde hoş koku kalmasını sağlayan parfümlü yumuşatıcılardan özellikle uzak durmaya çalışın, çünkü bebek cildi kimyasalları çok daha hızlı emdiği için bu konularda dikkatli olmak gerekiyor.
Güneşten Korumak Gerekiyor
Bebeklerin ciltleri yetişkin cildi gibi dayanıklı ve korunaklı olmadığı için güneşe karşı koruyucu davranmak gerekiyor. Güneşli havalarda dışarı çıkarken ince, yakmayan, açık renkli kıyafetler tercih etmeli ve mutlaka şapka kullanılmalıdır. Özellikle yaz aylarında bebeği kucakta ya da kanguruda taşımak yerine güneşlik tenteli bebek arabalarında dışarı çıkarmak gerekir. Cildi aşırı hassas bebeklerde, güneşe çıkarken içeriğinde titanyum dioksit, çinko oksit bulunan ve parfümsüz, hipoalerjenik güneş koruyuculardan kullanılmalıdır.
Islak Mendiller Cilt Problemlerini Tetikleyebilir
Bebek bakımında ıslak mendilin çokça kullanılması ciltte kızarıklığa, tahrişe ve çatlaklara neden olabiliyor. Anne babalar her ne kadar bebekler için uygun olan su bazlı ıslak mendilleri tercih etseler de; pişik, egzama gibi durumlarda su bazlı ıslak mendiller dahi ciltteki problemleri tetikleyebiliyor. Bu yüzden özellikle ilk 8 ay ıslak mendil kullanımı elden geldiği kadar sınırlandırılmalıdır. Bebeğin bezi, pişik oluşumuna karşı sık sık değiştirilmeli ve bebeğin altı, şartlar uygunsa ılık suyla yıkanmalı, yıkanmadığı durumlarda ıslak pamuk ile temizlenmelidir. Yine pişik oluşumunu önlemek için bez değişimlerinde, bebeğin altı havalandırılmalı ve bez çok sıkı bağlanmamalıdır. Her gün saf zeytinyağı da sürülürse olası pişik problemleri engellenmiş olur.
Egzaması Olan Bebek Daha Uzun Süre Eldiven Kullanmalı
Bebekler ellerini kontrollü kullanamadıkları için tırnakları kısa tutulmazsa veya eldiven kullanılmazsa ciltlerine zarar vermeleri kaçınılmazdır. Bu yüzden bebeklerde tırnak bakımı önemsenmeli, ağzı küt olan bir tırnak makasıyla uzayan tırnaklar düzenli olarak kesilmelidir. Özellikle kızarmalara, dökülmelere ve kaşıntıya neden olan egzamaya karşı tırnak bakımı daha da önemsenmeli, ileri derecede egzaması olan bebeklerde eldiven kullanım süresi diğer bebeklere göre daha uzun tutulmalıdır. Eldivenler de sık sık değiştirilmeli, temizliğine dikkat edilmelidir.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi - Sayı:165 s.52