Görüş Bildir

Bebekle İletişim Anne Karnında Başlar

Bebekle iletişim anne karnında başlar. Anne karnındayken bebekle konuşmak.

Bebeğiniz henüz anne karnındayken onunla konuşmanız, ona sevginizi anlatmanız ve Kur’an-ı Kerim dinletmeniz; bebeğinizin sosyal ve duygusal yönünü geliştirerek daha mutlu bir şekilde dünyaya gelmesini sağlıyor, görsel ve zihinsel motor becerilerine katkı sağlıyor.

Bebeğinizle iletişim kurmak için onu kollarınıza almayı beklemenize gerek yok. Anne karnında bebeklerin kulak oluşumu çok hızlı geliştiği için bebek biraz büyüdükten sonra dış seslere tepki vererek, çevresinin farkına da varmaya başlar. Anne karnındayken bebeğin Allah Teala’nın rahmeti ile henüz beş haftalıkken iç ve orta kulak bağlantıları tamamlanmış olur. Beş haftalıkken henüz duymuyor olsalar da kulak gelişiminin bu denli hızlı olması yaratılış mucizelerinden biridir ve belki de ebeveyn ve bebek arasındaki iletişimin ne denli önemli olduğunun bir işaretidir.

Bebeğiniz anne karnında 17. haftadan itibaren annesinin kalp atışlarını ve bağırsak seslerini duymaya başlar. Daha sonra da annesi konuşurken oluşan ses titreşimlerini akciğer ve karın yoluyla hissetmeye başlayarak bu dünyada ilk olarak annesinin sesiyle tanışır. 19-20 haftadan sonra da tüm dış sesleri rahatlıkla işitebilir hale gelir. 20. haftadan itibaren ise bebeğiniz babasının da sesini fark edecek ve anne babasını dinlemekten büyük haz duyacaktır. Böylelikle bu harika iletişim şekli bebeğin sadece sesleri duymasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda anne babanın bebeklerine sevgilerini de ulaştırmanın bir yolu olacaktır. Henüz anne karnındayken bu iletişim sayesinde güvenli bağlanmanın da ilk adımı atılmış olacaktır.

Anne karnındaki bebek ile ne konuşulur? Bebek anne karnındayken onunla konuşmak, dua etmek.

Anne karnındaki bebek ile ne konuşulur?


Araştırmalara göre insanda bilinçaltı oluşumu anne karnında başlamaktadır. Dış dünyayla teması sadece kulakla olan bebek nelerin tehlikeli, nelerin kendisi için güvenilir olduğunu da duyduğu sesler ve annesinin hissiyatı sayesinde analiz edip öğrenecektir.

Bu yüzden bebek henüz anne karnındayken sevgi, korku, kaygı ve güven duyguları ile tanışır ve davranışları da ona göre şekillenmeye başlar. Onun için hamilelik sürecini bebeklerin dünya hayatının başlangıcı olarak görmeli; kendisine, ailesine ve topluma faydalı olmaları için yetiştirmeye ilk anne karnından başlanmalıdır. Ona ilk olarak güven ve sevgi aşılanmalıdır. Bu yüzden bebeğinizle henüz sizin bedeninizdeyken sık sık konuşun, ona kendisini ne kadar sevdiğinizi söyleyin. Merakla ve heyecanla onu beklediğinizi anlatın ve anne babanın sevgisinin ne kadar kıymetli olduğunu ona hissettirin. Anne sevgi dolu olduğundan rahim gevşeyecek, böylece bebek kendini daha huzurlu ve güvende hissedecektir.

Anne karnındayken kendini güvende ve huzurlu hisseden bebek de dünyaya daha pozitif olarak gelecektir. Sert ve ürkütücü seslerden hamilelik döneminde mümkün olduğunca uzak durulmalı, engellenemeyen korku ve kaygı durumlarında bebekle konuşulmalı, onu sakinleştirmeye çalışılmalıdır. Çünkü gebelik sürecinde yaşanan travmatik ya da korkutucu olaylar bebekte de travmatik etkiler bırakabiliyor.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi - Sayı:166 s.50



nizami hayat logo