Görüş Bildir

Allah Rasulü Ailenin İhtiyacını Gidermeyi Emrederdi

Allah Rasulü ailenin ihtiyacını gidermeyi emrederdi.

Ailemiz bize Allah Teala’nın emanetidir. Allah Teala aile fertlerinin nafaka ve geçim sorumluluğunu ise babaya vermiştir. Bu sebeple ailenin maişetini sağlamak, temel ihtiyaçlarını karşılamak ve kimseye muhtaç etmemek öncelikle babanın vazifesidir. Rasulullah Efendimiz de (aleyhi’s-salatü ve’s-selam) kendi elinin emeğini yemiş ve ailesinin geçimini sağlamıştır. Genç yaşlarında çobanlık yapmış, ticaretle uğraşmış ve hayatı boyunca gayret ederek ailesinin ihtiyaçlarını temin etmiştir. Diğer peygamberler de kendi imkan ve şartlarına göre meslek sahibi olmuşlar ve ailelerini kimseye muhtaç etmemişlerdir. Hz. İdris (aleyhisselam) terzilikle, Hz. Nuh ve Hz. Zekeriyya (aleyhisselam) marangozlukla, Hz. İbrahim, Hz. Hud ve Hz. Salih (aleyhisselam) ticaretle, Hz. Eyyub (aleyhisselam) ise çiftçilikle uğraşarak kimseye yük olmadan çalışmanın en güzel örnekleri olmuşlardır.

Hz. Ayşe (radıyallahu anha) validemizden nakledildiğine göre, Allah Rasulü (aleyhi’s-salatü ve’sselam) şöyle buyurmuştur: “İnsanın yediği şeylerin en güzeli, kendi kazancından olandır. (Nesai, Büyu, 1)

Diğer bir hadis-i şeriflerinde ise şöyle buyurmuştur: “Hiçbir kimse, asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud aleyhisselam da kendi elinin emeğini yerdi.” (Buhari, Büyu’, 15)

Bir babanın ailesini ihmal etmesi, başkalarına muhtaç etmesi günahtır ve büyük bir vebaldir. Bir erkek bunu baştan kabul edip bilerek ve bu şuurda hareket ederek evlenmeli, evlendikten sonra da ailesinin geçimini sağlamalıdır. Aksi takdirde hem bu dünyada rezil rüsva olur hem de ahirette azaba müstehak olur. Bu hususta Rasulullah Efendimiz (aleyhi’s-salatu ve’s-selam) şöyle buyurmuştur: “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davud, Zekat, 45) Peygamber Efendimiz ayrıca dilenmeyi yasaklamış, herkesin el emeği ile kazanmasını tavsiye etmiştir.

Ailenin geçimini sağlamak için çalışmak aynı zamanda Allah Teala’nın emri olduğu için ibadettir. Rabbinin emrini yerine getirmek için gayret eden kimseye kuşkusuz Hak Teala yardım eder, kazancına bereket verir ve ona çıkış yolu gösterir. 


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi Sayı:213 s.46



nizami hayat logo