Ramazan Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?
Ramazan Bayramı namazı iki rekâttır. Cemaatle âşikâre olarak kılınır. Ezan ve kamet yapılmaksızın imam, iki rekât ramazan bayramı namazına niyet eder. Cemaat de bu şekilde iki rekât bayram namazı kılmak için imama uymaya niyet eder. “Allahüekber” diye iftitah/başlangıç tekbiri alınır, eller bağlanır. Hep birlikte gizlice “Sübhâneke” okunur. Sonra imam yüksek sesle, cemaat de gizlice “Allahüekber” diye üç tekbir alırlar. Tekbirlerde eller yukarıya kaldırılıp ondan sonra yanlara bırakılır. Her tekbir arasında üç tesbih miktarı durulur. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır. İmam gizlice “eûzübesmele” çektikten sonra açıktan sesli olarak Fâtiha sûresi ile bir miktar daha Kur’ân-ı Kerîm’den okur. Sesli bir şekilde açıktan “Allahüekber” diyerek rükû ve secdelere gider. Cemaat de tekbirleri hafif duyacağı bir sesle getirerek imama uyar.
Sonra yine tekbir alınarak ikinci rekâta kalkılır. İmam gizlice “besmele”den sonra yine âşikâre olarak Fâtiha sûresi ile bir miktar daha Kur’an okur. Birinci rekâtta olduğu gibi üç tekbir alınır. Ondan sonra imam yine âşikâre, cemaat ise gizlice “Allahüekber” diye rükûa ve secdelere varırlar. Sonra oturulup gizlice “Tahiyyat, Salli-Bârik ve Rabbenâ âtinâ” duaları hep birlikte okunur ve iki tarafa selâm vererek namaz tamamlanır.
Bu halde ramazan bayramı namazının her rekâtında üç fazla tekbir bulunmuş olur ki, bunlar da vâciptir. İmam, ramazan bayramı namazını kıldırdıktan sonra hutbe okumak için minbere çıkar. Cumada olduğu gibi iki hutbe okur. Ancak ramazan bayramı hutbesine tekbir ile başlanır. Cemaat de bu tekbirlere hafifçe katılır.
Cuma hutbelerinde sünnet olan şeyler ramazan bayramı hutbesinde de sünnettir. Mekruh olanlar da aynen mekruhtur. Ramazan Bayramı namazına yetişemeyen kimse, kendi başına bayram namazı kılamaz. İsterse dört rekât nâfile namazı kılar. Hanefîler’e göre bayram namazları vâcip, Şâfiîler’e göre müekked sünnetlerdir.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hüseyin Okur - Recep Şaban Ramazan