Oyun Oynamanın Bebek Gelişimine Faydaları
Bebekler doğumdan üç yaşa kadar geçen süreçte en hızlı büyüme dönemindedir. Bu süreçte hızlı büyürler, öğrenirler ve değişirler. Bu yüzden ayına uygun oyunlar seçerek uyarıcı ortamlar oluşturup onun fizikî, düşünsel, psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunabilirsiniz.
Bebeklerin İlk Oyuncakları “Ebeveynleri”
Bebeğinizin oyun ile gelişimini desteklerken ilk oyuncaklarının da ebeveynleri olduğunu unutmayın. Eliniz, yüzünüz ve mimikleriniz ona ilk oyununu sunmak için gerekli malzemeleriniz. Her kültürün geleneksel oyunu “cee”, bebeklerin ilk oyunlarındandır. Her ne kadar sadece “eğlence” amaçlı bu oyunu oynasak da aslında oyunun bebeğin güven duygusuna oldukça yararı var. Ayrılık ve tekrar kavuşma hislerini içinde barındıran “cee” oyunu; bebeğin anlayış yönünü pekiştirerek sözel zekâsını da geliştirir. Bebeklerin duyu organlarının birçoğunun aynı anda uyarılmasını sağlayan oyunlar, bu aktivitelerin faydalarını katbekat pekiştirecektir. “İlk oyuncakları sizsiniz” demişken oyun esnasında onun gözlerine bakmanız, oyunu anlatmanız, size temasını sağlamanız onun aynı zamanda görme, işitme, dokunma duyularını geliştirecektir. Bebeğiniz büyüdükçe oyuna tadabileceği ve koklayabileceği şeyler eklemeniz onun beş duyu organının aynı anda çalışmasını sağlayacaktır.
Oyun, Bebeğin Temel İhtiyacıdır
Bebeğinize sunacağınız ortamlar ne kadar zengin ise tepkisel geri dönüşü de o kadar zengin olacaktır. Bebeğinizin ayına uygun oyuncaklar almanız elbette ki gereklidir. Onu oyuncaklarla oynamaya -en doğru zamanı da kollayarak- teşvik etmelisiniz. Ancak onun sadece oyuncaklarla oynamasını beklememelisiniz. Siz de oyuna dâhil olarak hatta oyuncakları renklendirerek oyun ortamı oluşturmalısınız. Mesela pelüş hayvanları farklı tonlarda seslendirerek bebeğinizin dikkatini çekmelisiniz. Bebekler dünyayı tanırken ebeveynlerini taklit etmeyi, onları tekrarlamayı severler. Oyun için de aynı kural geçerlidir. Önce basit oyunlarla başlayarak onun taklit etmesini bekleyin. Sonra oyunu tekrarlayın, oyunu iyice pekiştirdikten sonra kademe kademe biraz zorluk ekleyerek onların fikir yürütme ve sorun çözme yeteneğini geliştirin. Bebekler uzun süre izleyici olmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden onu her oyuna dâhil etmeye çalışın. Penny Warner Bebek Gelişiminde Oynayarak Öğrenme adlı kitabında bebeklerin lisan aracılığı ile öğrendiğini belirterek şunları söylüyor: “Oynarken bebeğiniz ile konuşun ve ne yaptığınızı, neden yaptığınızı açıklayın. Çoğu zaman bebekler bizim düşündüğümüzden çok daha fazla şeyi anlarlar ve bir oyun, etkinlik veya oyuncağın amacını yahut kurallarını açıklamak güzel bir alışkanlıktır. Bebekler sözlü oyunları severler, bu yüzden ‘dil’i oyunların bir parçası haline getirin.”
Bebeklerle Oyun Oynamanın Bebek Gelişimine Faydaları
-
Bebeklerin güven duygusunu geliştirir.
-
Benlik bilincini pekiştirir.
-
Sorumluluk duygusunu geliştirir.
-
Özgüvenlerini yükseltir.
-
Hem ebeveynlerin bebeklerinin hem de bebeğin kendi yeteneklerinin farkına varmasını sağlar.
-
Kendini ifade etme yönünü geliştirir.
-
Kendi sınırlarını öğretir.
-
Kurallara uymanın önemini öğretir.
-
Bebeği sakinleştirir, mutlu eder.
-
İletişim becerilerini pekiştirir.
-
Sayısal ve sözel zekâsını geliştirir.
-
Bebeğe dinlemeyi öğretir.
-
Enerjilerini atmalarını sağlar.
-
Sevme ve sevilme duygularını geliştirir.
Peygamber Efendimiz de [sallallahu aleyhi vesellem] ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynaması gerektiğine dikkat çekmiştir. Öyleyse şimdi “oyun zamanı!”
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Bu Bebekler Bir Âlem