Hangi Kitap Hangi Yaşta Okunmalı?
“Türkiye’de okuma alışkanlığı” konulu araştırma yapan eğitimci Ferhat Özen’in elde ettiği veriler çocuklarımızın yaş düzeyine göre okuyabileceği kitaplar hakkında önemli bilgiler içeriyor. Buna göre;
Bir-iki-üç yaş grubu için hangi kitaplar okunmalı?
Yarı oyuncak yarı kitap sayılan, eşya, insan veya hayvanlardan bahseden kitap seçimleriyle başlamak daha uygun.
Dört-beş yaş için hangi kitaplar okunmalı?
Gerçekçi öykülere yer veren kitaplar daha isabetli. Bu yaştaki çocuklar, kendilerine resimli öyküler okunmasından hoşlanıyor. Onlara hitap eden kitaplardaki hikayelerin resimli, yazıların iri olmasına dikkat edilmeli.
Altı-yedili yaşlar için hangi kitaplar okunmalı?
Çocuğun okuma ilgisini kamçılamak için en uygun dönem. Bu gruba tavsiye edilen kitabın ana fikrine ve konuların anlamlı mesajlar içermesine özen gösterilmeli. Bu yaş grubu doğa, hayvan ve diğer çocukların da içinde yer aldığı bol resimli kısa öyküleri zevkle okuyor.
Sekiz yaş için hangi kitaplar okunmalı?
Doğa ya da insanla ilgili konulara eğilim gösteriyor. Gezi, serüven, coğrafya ve ilk çağlara ait öyküler, okuma konusundaki en belirgin ilgi alanlarını oluşturuyor.
Dokuz-on yaşlar için hangi kitaplar okunmalı?
Cinsiyet farklılaşmasının belirginleşmeye başladığı dönem. Bu nedenle öykülerde yeni sözcükler yer alıyor, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri daha çok önem kazanıyor.
On bir-on iki yaşlar için hangi kitaplar okunmalı?
Erkekler bilim ve buluşlara, kızlar okul ve aile yaşamını içeren konulara ve aşk öykülerine ilgi duymaya başlıyor…
Çocuğunuzla Siz de Okuyun
Unutmamalısınız ki çocuğunuza en iyi örnek sizsiniz. Ona “kitap oku” derken siz televizyonun karşısında oturuyorsanız, kitap okumanın önemi hakkında yeterince inandırıcı olamayacaksınız. Kitaplara ve kitap okumaya verdiğiniz önemi kendi hayatınızda da gösterirseniz, ondan da aynı hassasiyeti bekleyebilirsiniz. Her zaman elinizin altında bulundurduğunuz bir kitabınız olsun. Beraber bir kitap okuma programı hazırlayabilir, okuduğunuz kitapların kritiğini birlikte yapabilirsiniz.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Çocuk Eğitiminde İlk Adımlar - Derya Şahin