Görüş Bildir

Doğum Sonrası Annelerin Olası Problemleri

Doğum sonrası annelerin problemleri. Doğum yorgunluğu. Doğum sonrası idrar kaçırma. Doğum sonrası kanamalar.

Anne olmak ilk gününden itibaren türlü güzellikleriyle birlikte türlü sıkıntıları da beraberinde getirir. Bu güzel unvanın hakkını vermek kolay değildir. Anneliğe ilk adımlar zor olsa da zamanla bu adımlarınız geride kalır ve kendinizi tatlı bir serüvenin ortasında bulursunuz.
 

Doğum Yorgunluğu


Doğumdan sonra annelerde en sık rastlanan sorunlardan biri doğum yorgunluğudur. Yeni annelerin % 75’ini etkileyen bu durum sizi telaşa düşürmesin. Bebeğiniz büyüdüğünde ve uyku düzeni oturduğunda vücudunuzun doğumun yüklerinden kurtulduğunu ve sizin de kendinizi eskisi gibi hissetmeye başladığınızı göreceksiniz.

Yeni annelerin doğum sonrası kendilerine vakit ayırmaları zor olacağından anneye yardım edecek birilerinin varlığı bu dönemde önemli. Size destek olmaları için yakınlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Anneler bebeğin uyuduğu vakitleri fırsat bilip kendileri de uyumalılar. Yirmi dakikalık bir şekerlemenin bile size büyük bir güç kazandırdığını göreceksiniz. Uyuyamıyorsanız uzanarak kitap, dergi vs. okuyun. Ayrıca bu dönemde yapacağınız vücudunuza uygun egzersizler kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak.

Bebeğinize ve kendinize yararlı olabilmeniz ancak sizin iyi bir şekilde dinlenmenizle mümkündür. Haftada bir gece uykunuzu tam almaya gayret edin. Evden çıkarak kısa gezintiler yapmak, komşu ve akraba ziyaretleri size iyi gelecek.

Doğum sonrası kendinizi halsiz hissetmenizin olası bir nedeni de tiroit bezinin az çalışmasıdır. Bu bezin az çalışmasıyla metabolizmanız yavaşlamış ve gücünüz azalmış olabilir. Doğum yorgunluğunuz dört-altı aydan daha uzun sürmüşse kansızlık ve tiroit hormonu düşüklüğünden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.
 

Mesane ve Bağırsak Tembelliği


Doğum sonrasının zorlu adımlarından bir tanesi de mesane ve bağırsak tembelliğidir. Doğumdan sonraki ilk gün mesanenizi sık sık boşaltmanız idrar birikmesini engelleyeceğinden “sistit” denilen mesane enfeksiyonu riskini aza indirgemiş olursunuz. Doğum sonrasında bağırsaklarınızdaki tembellik çok uzun sürerse de sorunun çözümü için anne sütüne geçmeyen yumuşatıcılar kullanabilirsiniz. Bazı yeni annelerde büyük tuvaletlerinde kaçırma da görülebilmektedir. İlaçla sorun çözülmemişse cerrahî konsültasyon talep edebilirsiniz.
 

Kegel Egzersiziyle İdrar Kaçırmanın Önüne Geçebilirsiniz


Hamileliğiniz esnasında yaşadığınız idrar tutma problemi, doğum sonrasında da bu sorunu yaşayacağınızın habercisi olabilir. Bu durum doğum yollarındaki kasların zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak yapa- cağınız kegel egzersizleri bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Kegel egzersizini idrar yapmak için tuvalete oturduğunuzda mesanenizin tamamını boşaltmayarak, idrarınızı bir tutup bir bırakarak yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem de haznenize parmağınızı koyup sıkıp bırakmaktır.

Sıkıp bırakma işlemini yeteri ölçüde tekrarlayabilirsiniz. Kegel egzersizini ilk günlerde çok sık yapmanıza gerek yoktur fakat zamanla artırmalısınız. Doğumdan sonra günde üç-dört kere yapabileceğiniz bu egzersizi ilerleyen süreçte günde on kereye çıkarın.

İdrar kaçırma problemi bazı kadınlarda birkaç hafta görülürken bazı kadınlarda birkaç ay sürebilmektedir. Bu sürenin uzadığı durumlarda doktorunuza başvurup tıbbî müdahale talep edebilirsiniz. İdrarınız kötü kokulu ve bulanıkken ateşiniz de varsa ve idrarınızı hiç kontrol edemiyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir, vakit geçirmeden bir hekime başvurmalısınız.
 

Doğum Sonrası Kanamalar


Doğum sonrasında kan hücreleri, mukus ve bebeğin eşi diye bilinen plasenta hücreleri vajinal kanama yoluyla vücuttan atılır. Sezaryenle doğumlarda da kanama görülebilir. Bu kanamalar iki ila altı haftaya kadar sürebilmektedir. Kanamanın devam ettiği süreçte annenin temizliğine dikkat etmesi çok önemlidir. Bu aşamada steril pedler kullanılmalı ve bunlar da kirlenmemiş bile olsalar sık sık değiştirilmelidir. Aksi takdirde anne mikrop kapabilir. Genital bölge de idrar ve dışkı boşaltımından sonra ılık su ve sabun ile temizlenmelidir.
 

Bunları Biliyor muydunuz?

 

  • Halk arasında emzirmenin etkili bir doğum kontrolü yöntemi olduğuna inanılır fakat emzirmek doğum kontrolü sağlamaz.

  • Sezaryen sonrası gaz sancıları normaldir. Katı gıdaları az tüketerek, sık sık yürüyerek sancılarınızı önleyebilirsiniz.

  • Doğum sonrası kabızlık sorunu yaşamamak için bol bol su için ve lifli gıdalar tüketin.

  • Bebeğinizi sık sık ve hemen emzirdiğinizde göğüslerinizdeki şişme ve ağrıların azaldığını göreceksiniz. Taze yeşil lahana yaprağını memeye uyguladığınızda da ağrı ve sertliği azalacaktır.



Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Hamilelik ve Doğum - Semerkand Aile Yayınları



nizami hayat logo