Ana SayfaBEBEKBebekleri Gece Uykusuna Alıştırmak

Bebekleri Gece Uykusuna Alıştırmak

Ebeveynlerin bebekleri olduğunda en çok zorlandıkları konulardan biri gece uykusuz kalmaktır. Geceleri sık sık uyanan yenidoğan bebekler, doğru yöntemlerle gece uykusuna alıştırılmadığı sürece uyanmayı alışkanlık haline getirirler. Çünkü bebekler alışkanlıklarına sıkı sıkı bağlanan varlıklardır ve kendi başlarına o alışkanlıktan vazgeçemezler, ebeveynlerinin şekillendirmesine ihtiyaç duyarlar.
 

Gece Acıkmak Ama Ne Kadar?

Bebekleri doğdukları zaman hem toparlanmaları hem de sarılık olmamaları için iki saatte bir emzirmek gerekir. Bu yüzden birinci aylarında uyku alışkanlıkları için yapacak pek fazla şey bulunmaz. Ancak ikinci aya yaklaşırken bebekler herhangi bir gelişimsel problemleri yoksa bu kadar beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Gece bir ya da iki kere beslenmek yeterli olacaktır. Bazı bebekler açlık süresini kendileri uzatsa da genel olarak iki saatte bir beslenmeye alışan ufaklıklar aynı saatlerde uyanmaya devam edeceklerdir. Anne sık sık uyanan bebeğini her kalktığında emzirirse, bebek muhtemelen ek gıdaya geçtiğinde de uyanmaya devam edecek ve bu düzene alıştığı için büyüyene kadar bunu sürdürecektir. Bunun için beslenme arasındaki süreleri her gün 15 dakika kadar uzatmak gerekir.

Gece uyandığında -beslenme saati gelmediyse- bebeğin yanına gitmek yerine kendi kendine uykuya dönmesi için bir süre bekleyin. Ağlamaya devam ediyorsa sırtına hafif hafif pış pış yaparak bebeği uykuya tekrar geçirmeye çalışın. Bu şekilde zorlanıyorsa ve emzik kullanıyorsa, emzirmek yerine emziğe başvurmak sizin için kurtarıcı olacaktır. Yine de ağlamaya devam ederse süt kokusunu almaması için bebeği kucağına anne yerine baba almalı, minik sallamalarla bebeğin uyku geçişine yardımcı olmalı. Tüm bu çabalarınız sonuç vermez ve ufaklık ağlamaya devam ederse onu emzirebilirsiniz. Zaten tüm uğraşlar sonucunda beslenme saati 15-20 dakika kadar kaymış olacaktır.

Bebek büyümeye başlayıp hala sık emmek için ısrarcı davranıyorsa, gece emdiği süt miktarını azaltmak da uykuya alıştırma yöntemlerinden biri. Yani önceleri 20 dakika emen bir bebeğin emzirme süresini ikişer dakika gibi fark edilmeyecek miktarlarda azaltmak, zamanla o öğünü bırakmasını sağlayacak ve gece daha uzun uyumasına yardımcı olacaktır.
 

Uyku Öncesi Emzirme Süresi Önemli

Annenin kendi uyumadan hemen önce bebeğini doyurucu şekilde emzirmesi uzun bir uyku için iyi bir adım olacaktır. Karnı tam doyan bebek, gece 5-6 saat boyunca uyanmadan yatabilir. Annenin yatmaya hazırlandığı saatte bebek uyuyorsa emerken uyuyacağı için tam beslenemez ve muhtemelen anne uyuduktan bir saat sonra aç ve hırçın şekilde tekrar uyanır. Bunun için bu uzun beslenmeden önce bebeğin altını değiştirmek iyi bir uyaran olacaktır. Emzirdikten sonra da gazını çıkarmak uyku konforunu artırıp, daha uzun saatler uyumasını sağlayacaktır.
 

Gündüz Güzel Beslenmeli

Bebeğin gün boyunca yeterli beslenmesi gerekir. Bazı bebekler gündüz uzun süre uyuyup beslenme saatini geceye kaydırdıkları için geceleri neredeyse hiç uyumazlar. Çünkü karınlarını doyurmak ve gündüz eksik kalan o emme duygusunu tatmin etmek isterler. Bunun için gündüz, bebeği uzun emzirip güzel beslemeli. Gerekirse çok uzun süren gündüz uykusundan uyandırıp emzirmeli. Gündüz güzel beslenen bebek daha dinlenmiş, sakinleşmiş ve mutlu olmuş şekilde uykuya dalacağı için daha kaliteli bir gece geçirir.
 

Başka Neler Yapılabilir?

Bebekleri gece gündüz ayrımını yapabilmeleri için karanlığa yakın bir odada uyutmak gerekir. Çok aydınlık bir odada yatan bebek, o saatleri gündüz gibi algılayabilir ve uykuya dalmakta zorluk yaşar.

Bebeği beslenirken henüz derin uykuya dalmadan yatağına koymak da uyku eğitiminde önemli detaylardan biri. Çünkü emerken ya da beslenirken uyuyan bebek yatağına yatırıldığı anda uyanabilir ve kendi kendini uyutmayı beceremez. Bu da zamanla kısır döngü oluşturur. Bu yüzden bebeğin ilk aylardan itibaren, beslendiği sırada uykuya dalmak üzereyken yatağına bırakılıp kendi kendine uykuya geçişi sağlanmaya çalışılmalıdır. Uykuya kendi kendine dalmayı öğrenen bebek, gece uyanmalarında da uykuya geçişi daha kolay becerir.

Bebeği gece uykusundan önce yatağına yakın bir yerde uyutmuyorsak, yerine koyarken tekrar uyanıp ağlayabilir ve bu da uykusunu kaçırabilir. Bu yüzden gece beslenmesini yatağının yakınında yapmak ve yatağın çok soğuk olmamasına dikkat etmek gerekir. Yatak çok soğuk olup uyuyan bebeğin yüzüne buz gibi temas edince keyifler kaçacaktır. Böyle bir problemi fark ediyorsanız, çok soğuk havalarda geceleri bebeği yatırmadan önce yatağı hafif ısıtmak için sıcak su torbasından yararlanabilirsiniz.
 

Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi Sayı:215 s.42

İLGİLİ YAZILAR

ÖNE ÇIKANLAR

ÖNERİLEN YAZILAR