Görüş Bildir

Bebeklerde Reflü Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde reflü rahatsızlığı. Bebek reflüsü nedir.

Reflü; halk arasında “mide yanması” olarak bilinen, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak açıklanabilir. Her ne kadar yetişkin rahatsızlığı gibi düşünülse de bebeklerde reflü görülme oranı da oldukça yüksektir.

Bebeklerde reflü neden olur. Bebek reflüsü neden olur.

Bebeklerde Reflü Neden Olur?


Bebeklerde reflü rahatsızlığının yüksek oranda görülmesinin nedeni, mide girişinde bulunan ve gıdaların midede kalmasını sağlayan mide kapakçığının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Ayrıca bebeklerin yemek boruları da kısa ve dardır. Bebekler genelde yatar pozisyonda, sıvı gıdalarla beslendiği için midesi dolu olan bebeğin yedikleri ve mide asidi yemek borusuna kolaylıkla kaçabilir. Ebeveynlerin telaşlanmasına neden olan bebek reflüsü dikkat edildiği takdirde, bebek büyüdükçe kendiliğinden geçer.

Bebeklerde reflü belirtileri. Bebek reflüsü belirtileri.

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?


Bebeklerde reflü belirtileri:
 

  • Her bebek beslenme sonrası hafif kusabilir veya ağzından süt gelebilir. Ancak reflüsü olan bebeklerde kusma şekli farklıdır. Reflüsü olan bebekler ağız dolusu fışkırtarak kusarlar.

  • Hırıltılı, geçmeyen bir öksürükleri olur.

  • Mide asidinin geri kaçması, yemek borusu ve civarında tahribata neden olduğu için bebekte ses kısıklığı yapabilir.

  • Reflüsü olan bebekler sık sık akciğer enfeksiyonu geçirebilir.

  • Reflüsü olan bebekler aşırı salya çıkarır, emmeyi reddedebilir, karın ve gaz sancısı nedeniyle sık sık huysuzlanıp ağlayabilir.

  • Reflüden dolayı uyku problemleri yaşanır, bu da bebeğin daha fazla huysuzlanmasına neden olur.

  • Bazı bebekler reflüyü daha yoğun yaşar. Reflüsü yoğun olan bebekler kısır döngüye giren kusma ve stresli beslenme saatlerinden dolayı kilo kaybı yaşar ya da hep aynı kiloda kalarak kilo almazlar.


Bebeğin aynı kiloda kalması ya da kilo kaybı yaşaması gibi gelişim sorunları yaşanan durumlarda bir uzmana danışılmalı, bebekte gelişim geriliği olmaması için çok dikkat edilmelidir.

Bebeklerde reflü tefavisi. Bebek reflüsü nasıl geçer. Bebeklerde reflü ne zaman geçer.

Bebeklerde Reflü Nasıl Geçer?


Anneler, bebekleri aç kalmasın ve sabaha kadar uyusun diye sık sık ve çok fazla emzirirler. Özellikle uykunun hemen öncesi emzirir ve öyle yatırırlar. Ancak bu durum reflüye neden olabilir veya reflüsü olan bebeklerde şikayetlerin artmasına sebebiyet verir. Bu yüzden bebekler emzirme sonrası hemen uyutulmamalı, yediklerini sindirebilmesi için dik pozisyonda -yatırılmadan- biraz bekletilmelidir. Reflüsü olan bebeklerde yüksek yastık kullanılmalı, kusmaları önlemek için bebeğin yattığı yatağın başı 30 derecelik bir eğimle yükseltilmelidir.

Bebekleri çok fazla emzirmekten veya mama ile beslemekten kaçınılmalı, bunun yerine sık ancak az az beslemelidir. Her beslenmeden sonra gazı çıkarılmalı, gazı çıkmadan mümkünse yatağa koymamalıdır. Bebeğin gazını çıkarırken de dikkat edilmeli; sırtına pıt pıt vurmak yerine sağ avucun ayasıyla bebeğin sırtının sol yanı dairesel hareketlerle ovalanmalıdır. Pıt pıt vurmak, yemek borusunu uyararak kusmaya neden olabilir.

Dr. Güzin Zeynep Doğanyer, ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde reflünün daha az görüldüğünü belirterek şunları söylüyor: “Reflüsü olan bebeklerde kusmalar nedeniyle beslenme daha zor olacağı için bebeğin yeterli besin ve kilo alımı ebeveynler tarafından iyi takip edilmeli. Bebeğe dar ve sıkı giysiler giydirmekten kaçınılmalıdır. Ev içinde sigara kullanmamalı, pasif sigara maruziyeti varsa engellenmelidir. Reflüde azalma olmuyorsa mutlaka hekime başvurulmalı, hekim uygun görürse medikal tedaviye başlanmalıdır.”

Emziren anneler kendi beslenmelerine de dikkat etmeli, özellikle ilk 8 ay bebeğin reflüsünü tetikleyecek acılı, kafeinli gıdalardan kaçınmalıdır.

Emzik kullanımı, tükürük salgısını azaltacağı için reflünün azalmasını sağlayabilir. Alınan önlemler, emzik kullanımıyla da desteklenmelidir. Mama ile beslenen bebeklerde reflüyü engellemek ya da azaltmak için mümkün olduğu kadar koyu kıvamlı mamaları tercih etmek gerekir.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Semerkand Aile Dergisi Sayı:174 s.38



nizami hayat logo