Görüş Bildir

Bebeklerde Parmak Emme Neden Olur, Nasıl Bıraktırılır?

Bebeklerde parmak emme nedenleri. Bebeklerde parmak emme alışkanlığı nasıl geçer.

Bebeklerin parmak emmesi toplumumuzda çoğu zaman endişeyle karşılanan bir durumdur. Tıp dünyasında kabul gören görüş bunun bebeklik döneminde yaşanabilen normal bir süreç olduğu yönündedir oysa. Fakat anne babalar çevrenin de etkisiyle, bebeğin bu davranışından gelecekte de vazgeçmeyeceği ve bunun altında mutlak bir psikolojik problem olduğu kaygısını taşırlar.

Bebekler emme içgüdüsüyle doğarlar. Böylece doğdukları andan itibaren annelerinin göğsünden beslenmeyi gerçekleştirebilirler. Bu onları hem doyuran hem de sakinleştiren bir durumdur ve bundandır ki anne göğsünü almadıkları zamanlarda kendilerini güvende hissetmek için parmaklarını emme yolunu seçerler. Kimi zaman da parmaklarını emmek yerine emzik alır yahut battaniye, tülbent kenarı vb. nesneleri ağızlarına götürürler. Bu tamamen onların keşfetme merakını; emme, korunma, sakinleşme ihtiyacını karşılayan bir davranıştır.

Peki parmak emme ne zaman tehlike arzetmeye başlar? Anne baba bu durumda nasıl davranmalıdır? Konuyla ilgili merak edilen soruları Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Mazlum yanıtladı.

Endişeye Gerek Yok


Bebeklerin doğuştan emme refleksini kazanmış olduklarını belirten Dr. Betül Mazlum, bunun hayatta kalmaya yardımcı birçok refleks gibi yaşamın devamı için esas olan beslenmeyi sağladığını ifade ediyor. Bu refleks, işlevini yerine getirdikten sonra altıncı aydan itibaren yavaş yavaş azalıyor. Ancak ilk bir yıl içinde bebeğin doğal olarak parmağını emebileceğini dile getiren Dr. Betül Mazlum bunun endişelenecek bir yanı olmadığını sözlerine ekliyor.

“Anne göğsü bebeği yalnız doyurmaz, ona sakinlik ve huzur verir ve bebek acıktığında, huzursuz olduğunda, uykusu geldiğinde yaşadığı rahatsızlığı yatıştırmak amacıyla parmağını emebilir” diyen Dr. Betül Mazlum, durumun bu aşamada endişe gerektirmediğini vurguluyor.

Parmağını Emen Bebeğe Nasıl Müdahale Edilmeli?


Endişeye mahal olmasa da parmak emmenin verdiği mesajı öğrenmiş olan anne babalar bebeklerini doyurmak, kucaklarına almak, okşamak suretiyle bu duruma müdahale edebilirler. Fakat uzmanlar bebeğin parmağını ağzından çıkarıp yerine emzik vermek gibi bir müdahale biçimini önermiyor.

Parmak Emme Kaç Yaşına Kadar Sürer?


Bebekler parmak emme alışkanlığını kendi kendilerine bırakabilirler. Ancak bunu başarmaları için doğal akışı bozmamak, çocuğa sert müdahalelerde bulunmamak ve baskı yapmamak gerekiyor. Parmak emme bebeğin yaşadıklarına göre kimi zaman artış kimi zaman da azalma gösterebiliyor. Hastalık, huzursuzluk vb. durumlarda artma gözlenebileceği gibi bazan da hiç görülmeyebilir. Neticede sert müdahaleler olmazsa kendiliğinden bırakılabilecek bir davranıştır.

Parmak Emme Ne Zaman Sorun Olarak Görülmeli?


Uzman Dr. Betül mazlum, bu durumun dört-beş yaşlarında kendiliğinden ortadan kaybolacağını ancak parmak emen çocukta bu davranışın yanı sıra başka sıkıntıların da gözlemlenmesi durumunda bu sürenin değişebileceğini belirtiyor. Bazı çocuklar bu alışkanlıklarını okula gittikleri zaman arkadaşlarının arasında alay konusu olmamak için kolayca bırakabiliyor fakat bu her çocuk için geçerli olmuyor.

Parmak emmenin beş yaşından sonra diş ve damak yapısında ve konuşmada bozukluğa neden olabileceğini belirten Dr. Betül Mazlum’un anne babalara önerisi, onlara sakin ve açıklayıcı bir ifade ile bu davranışın zararlarını anlatmaları yönünde. Bunun yanında o esnada çocuğun dikkatini başka yönlere çekmek ve parmak emme eylemine zemin hazırlayan durumları gözlemleyip ortadan kaldırmak da etkili yöntemlerdendir. Son olarak Dr. Betül Mazlum, dört-beş yaşını geçtiği halde parmak emme alışkanlığından vazgeçmeyen çocuğun bir uzman hekime götürülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Esra Gayretli - Bebeğim Büyüyor



nizami hayat logo