Görüş Bildir

Bebekler Emmeyi Neden Reddeder?

Bebeklerin emme reddinin sebepleri. Bebekler emmeyi neden reddeder. Bebeklerin emme reddi sebepleri. Emme reddinde neler yapılmalı.

Bebekler kuvvetli bir emme içgüdüsü ile dünyaya gelirler. Eğer bebeğin herhangi bir sağlık sıkıntısı yoksa doğum sonrası emmeyi reddetmesi çok nadir görülen bir durumdur. Bazen annenin stresli oluşu, emzirme esnasında ani tepkiler vermesi, zor doğum ve doğum esnasında bebeğin çok yorgun düşmesi gibi faktörler doğum sonrası emme olayını olumsuz etkileyebiliyor. Bu durumda annenin sorunun kaynağını bulup, probleme yönelik çözüm üretmesi gerekiyor. Çünkü annenin emzirme konusunda ısrarcı davranıp hemen vazgeçmemesi bebeğin anne sütü alabilmesi için çok önemli. Doğum sonrası emme reddi nadir görülen bir durum olsa da bebek biraz büyüdükten sonra bebeğin emmeyi bırakmak istemesi birçok annenin karşılaştığı bir durumdur. Genellikle de geçici bir problemdir. Burada da annenin sorunun kaynağını bulması oldukça önemlidir.

Bebeklerin meme reddinin sebepleri. Bebeklerde meme reddi neden olur. Bebeklerin meme reddi sebepleri, belirtileri ve çözümü. Meme reddinde neler yapılmalı.

3. Aydan Sonra Bebeklerde Meme Reddi


Bebek büyümeye ve hareketlenmeye başladıktan sonra dönem dönem emmeyi reddeder. Bazen emiyor gibi görünür ama sütü içine çekmez bazen de emzirme saatlerini tam bir zulme çevirip adeta anne ile kavga eder. 3. aydan sonra bebeğin emmeyi reddetmesine sebep olan bazı problemler vardır ve hemen her çocuk çok kısa da olsa aynı problemleri yaşar.

Burun tıkanıklığı bebeklerin en sık yaşadıkları ve emme olayını olumsuz etkileyen bir sorundur. Burnu tıkalı olan bebek rahat nefes alamaz ve emerken boğulacak gibi hissettiğinden ağzından nefes almaya başlar. Bu yüzden de emmeyi reddeder ve hayli gerginleşir. Annenin düzenli olarak damla ve aspiratörlerle bebeğin burnunu temizlemesi sorunu çözecektir.

Bebeklerde bazen ağız aftları oluşur. Dil üstü ve yanakların iç kısımlarında mantar kaynaklı beyaz lekeler oluşur. Aftlar ilerlemişse kanama da yapabilir. Ağızdaki bu pamukçuklar bebeğin emerken acı çekmesine neden olduğu için emzirme olayını olumsuz etkiler. Böyle bir durum varsa aftların durumuna göre tedavi uygulanmalı, henüz yeni oluşuyorsa karbonatlı su ve pamuklu bez ile bebeğin ağzı sterilize edilmelidir.

Neredeyse tüm bebekler diş çıkardıkları dönemde emmeyi reddederler. Diş çıkarırken bebeklerin diş etleri şişer ve oldukça kaşınır. Kendi problemini halletme peşinde olan bebek rahat edemez ve huysuzlanıp ağlamaya başlar. Diş çıkarma döneminde bebek önce diş kaşıyıcılarla rahatlatılıp sonrasında emzirilmelidir. Burada emme zamanı bebeğin tepkisine göre ayarlanmalı, eğer istemiyorsa tamamen vazgeçmemesi için çok uzun süreli emzirilmeye zorlanmamalıdır.

Biberon kullanımı da bebeği emmeye karşı isteksizleştirir. Bu yüzden annelerin mümkün olduğu kadar bebeklerini emzirmeleri, mecbur kalınmadığı sürece biberon kullanmamaları gerekir. Özellikle bebek henüz 3-4 aylıkken biberona teşvik edilirse emmeyi tamamen bırakabilir. Bu yüzden biberon kullanmak mecburi ise doğru zaman iyi kollanmalıdır.

Sütün tazyikli gelişi de bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bazen sütün çok oluşu bebeğin emerken zorluk yaşamasına neden olur. Sütün geliş hızına göre kendini ayarlayamayan bebek, sinirlenir ve emmeyi bırakır. Bu durumda anne bebeğini daha verimli besleyebilmek için fazla gelen sütünü pompa ile sağıp derin dondurucuya koyabilir. Aynı şekilde, sütün az gelmesi de emmeyi reddetme nedenlerindendir. Bebek yorulduğu ve yeterince verim alamadığı için artık emmek istemeyebilir. Böyle bir durumda emzirmeye devam edilmeli, sütü artırmak için doktor tavsiyelerine uyarak gayret etmelidir.

Çevredeki aşırı uyaranlar da beslenme saatlerini etkileyebilir. Anne ya da çevredekilerin yüksek sesle konuşması, bebeğe seslenmesi veya son ses açık olan TV bebeğin dikkatini çekebilir. Bu durumda bebek emmeyi bırakıp çevre ile ilgilenmeye başlar.

Kulak enfeksiyonları küçük çocuklarda çok sık rastlanan bir problemdir. Çünkü bebeklerin emme sırasında sırt üstü beslenmeleri ve emmek için ağızlarını sürekli hareket ettirmeleri kulak enfeksiyonunu sık geçirmelerine neden olur. Bebeğin kulağının ağrısı bazen çeneye vurur ve iştahsızlığa neden olur. Böyle bir durum varsa doktorun uygun gördüğü tedavi şekliyle sorun halledilmelidir.

Yeni bir bebiş geliyor olabilir mi? Emzirirken hamile kalan annelerin bazen sütlerinin tadı değişir ve böylece bebek emmeyi reddedebilir. Bu durumda bebeğin emmesi için ısrar edilmez, ancak emiyorsa da hamilelikten dolayı bebek sütten kesilmez.


Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Ayzıt Uluat - Semerkand Aile Dergisi Sayı:180 s.46



nizami hayat logo