Görüş Bildir

Bebeğim Geceleri Uyumuyor

Bebeğim geceleri uyumuyor. Bebeğim uyumuyor, geceleri sık sık uyanıyor.

SORU:

Benim 1 yaşında bir bebeğim var. Bebeğim geceleri uyumuyor. Gece uykusunda saat başı uyanıyor. Odamda, kendi beşiğinde yatırıyorum bebeği. Emzirerek uyutuyorum ve gece kalktığında da yine emzirerek uyutuyorum. Bazen o kadar sık uyanıyor ki beşiğine bile koymuyorum, yanımda yatırıyorum. Uzun zamandır diş çıkarmaya çalışıyor, bunun etkisi olabilir diye çok büyütmedim meseleyi ama en az 3-4 aydır durum böyle devam ediyor. Yaşı büyüdükçe uykusu oturur diye düşündüm ama tersine, daha da çok uyanmaya başladı. Saat başı uyanıyor olması hem beni yıpratmaya başladı hem de bebeğin uyku düzeni oturmayacak diye endişelenmeye başladım. Diş çıkarma süreci çocuğun uykusunu bu kadar böler mi? Ve ben ne yapmalıyım uyku düzeninin oturması için?


Bebeğim neden uyumuyor. Bebeğim geceleri neden uyumuyor, geceleri sık sık uyanıyor.
 

CEVAP:

Uyku beyin ve beden gelişimi için en temel ihtiyaçlardan biridir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için düzenli bir uykuya ihtiyacı vardır. Bir yaşındaki bebekler yaklaşık 10-13 saat kadar uyurlar. Bu süre kesintisiz uyku şeklinde değildir.

Her çocuk gece boyunca birkaç kere uyanır, mızırdanır ve sonra ilgilenilmediğinde uykuya devam eder. Normal olmayan şey tekrar uykuya dalamamasıdır. Onun bu problemi tüm aileyi etkiler, hele çalışan bir anneyseniz geceniz gündüzünüze karışır. Annelerin çocuk büyütmede en çok zorlandıkları konu da budur.

Bebeğiniz gece her uyandığında sizi yanında bulursa kendi kendine uykuya dalmayı öğrenemeyecektir. Ne zaman uyansa kendisini kucağınıza almanızı, emzirmenizi vb. bekleyecektir. Bunun için öncelikle uyuyacağı odanın uyku için elverişli olmasına dikkat edin. Oda uyunabilir sıcaklıkta, loş ve gürültüsüz olmalıdır.


Bebekler neden uyumaz. Uyuması için ne yapmalı.


Banyo yapmak yetişkinler gibi çocukları da rahatlatır.
Bu yüzden banyo uyku için iyi bir başlangıçtır. Rahat pijamalar giydirmek de geceyi gündüzden ayırmasını, uyku vaktinin geldiğini öğretir. Sabah kalkar kalkmaz pijamaları çıkartıp günlük kıyafetlerini giydirmek gerekir. Bu da gecenin bittiğini anlatır.

Karnının tok olması uykuya geçişi kolaylaştırır. Akşam beslenmesini çok erken yaptırıyorsanız, uykudan biraz önce protein ağırlıklı hafif bir besleme yapılabilir, emzirmek veya meyveli yoğurt vermek gibi.

Bir yaşındaki bebeğiniz muhtemelen artık yürüyordur, elinden tutup gezdirerek babasına, varsa diğer kardeşlerine, oyuncaklarına hatta gökyüzündeki aya, yıldıza “iyi geceler” diyerek onu yatağına götürebilirsiniz.

Yan yana veya kucak kucağa, şefkatle, ona anlayabileceği kadarıyla masal anlatabilirsiniz; gününüzün güzel geçtiğinden, onu ne kadar çok sevdiğinizden bahsedebilirsiniz. Yine onun için dua okuyabilirsiniz. Sarılıp birlikte kısık sesle ninni ya da sevdiği şarkıları, ilahileri dinleyebilirsiniz.


Uyumayan bebek nasıl uyutulur.


Kendisini daha güvende hissetmesi için sevdiği bir oyuncağını ya da battaniyesini yanında bulundurun.
Oyuncağının oğlunuzun başında durması, onun güvenle uykuya dalmasını sağlayabilir. Daha sonrasında sarılın, öpün, ona yumuşak bir sesle “iyi geceler” deyin ve yanından ayrılın. Bu şekilde uykuya dalamayıp kalkıyor ya da mızırdanıyorsa düzene girene kadar yattığı odada uykuya dalmasını bekleyin.

Uykuya daldıktan sonra yanından ayrılın. Birçok anne baba en ufak bir ağlamada yanına koşarak çocuğun tamamen uyanmasına sebep olur. Çocuklar uyurken birçok ses çıkarırlar ve bu seslerin her birine ilgi gösterilmesi gerekmez. Bir müddet mızırdanmasında ya da ağlamasında yanına gitmeyin, bekleyin. Ağlama uzun süre devam ediyorsa o zaman bir sıkıntısı olabilir. Yanına gidip ona güvende olduğunu hissetttirin. Altı kirlenmiş ya da rahatsızlanmış olabilir. Kontrol edin, kucağa alınma ihtiyacı varsa kucağınıza alın. Tekrar uykuya dalmasını bekleyin.

Bu uyanmalarda bazen hiç konuşmadan sırtını yavaşça sıvazlamanız bile uykuya dalmasını sağlayabilir.

Korkan ve kabus gören çocuklar da sık uyanırlar. Bunun için aile ortamının huzurlu olması önemlidir. Ayrıca çocuğu TV, akıllı telefon, tablet gibi ekranların karşısında yalnız bırakmamak gerekir. Ekranda ne ile karşılaşacağını bilemezsiniz. Uykudan hemen önce hareketli oyunlardan, TV’den ve tablet, bilgisayar oyunlarından uzak durmak gerekir.

Diş çıkarma dönemi çocukların uyku düzenini etkiler. Ancak bu belli bir süreyi içine alır. Devam edip gitmez. Çocuğunuz henüz tanısı konmamış uyku apnesi, gece terörü, hastalığa bağlı ağrı gibi bir rahatsızlık yaşıyorsa bu öneriler yaşadığınız sıkıntıyı çözmeyecektir. O zaman daha detaylı bir tetkik için doktorunuza başvurmanız gerekir.

Pedagog Perihan Gül

Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Semerkand Aile Dergisi - Sayı:171 s.34



nizami hayat logo