Acelecilik İle İlgili Atasözleri
1. Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlıktır
Bir işin gerçekleşme maliyeti gibi gerçekleşme zamanı da vardır. Nasıl maliyeti belirli bir noktadan sonra azaltamıyorsak, gerçekleşme sürecini de kısaltamayız. Acelecilik, sağlıklı düşünememe, zamanında ve yerinde karar verememe gibi sonuçları beraberinde getirir. Sonuçta başarısız oluruz. Mutluluk yerine pişmanlık duyarız. Bu nedenle bir işin maliyeti gibi süresini de göz önüne almalı, gereken zamanı harcamalı ve özen göstermeliyiz.
2. Acele giden ecele gider
Acele etmek, bizim dikkat ve becerimizi yok eder. Alınacak sonucu olumsuz yönde etkiler. Çok fazla hata yapmamıza neden olur. Çünkü acele ile aklımızı ve deneyimimizi etkin olarak kullanamayız. Bu hataları bazan canımızla ödediğimiz bile olur. Acele etmek, başarı yerine bize ve işimize zarar verir. Örneğin bir şoför, yolu belirlenen zamanda gitmelidir. Daha kısa zamanda varmak isteyince aracının kontrolü zorlaşır, malını hat ta canını bile kaybedebilir.
3. Acele işe şeytan karışır
Acele eden bir kimse, çok hata yapar. Zor durumda kalır. İnsanın en üstün yanı aklıdır. Acelenin verdiği gerilim, sağlıklı düşünmemizi, aklımızı kullanmamız engeller. Aklımızı kullanamayınca da insan olmanın üstünlüğünü yitiririz. Başarısız oluruz. Daha hızlı çalışmak, işi daha çabuk bitirmeye kalkmak, yanlış yapmaya ve pişman olmaya sebep olabilir.
4. Acele kalkan nedametle oturur
Bir işin veya sorunun üstüne rastgele gitmemeliyiz. Durumu kavramalı, çözümü planlamalıyız. Bilgi ve deneyim sahibi insanlara danışmalı, onlarla dayanışmalıyız. Bu da ağırbaşlı olmayı gerektirir. Acele eden tüm bunlardan uzak kalacağı için yaptığı işte başarısız olur. Bununla da kalmaz, önlenemez zararlara uğrar ve sonunda pişman olur.
5. Dereyi görmeden paçaları sıvama
Bir aksaklık çıkmadan telâşlanmak, sonucu görmeden ümitlenmek yersizdir. İşin başındaki planlama ve alınan önlemlerde ölçülü olmalıyız. Çalışmaya başlamadan, işin zorluğu, kolaylığı hakkında yorum yapmamalıyız. İşi de sorunu da kendi sürecinde ele almalıyız. Sorun çıkmadan telâşa kapılmamalı, sonuç almadan zafer çığlıkları atmamalıyız.
6. Even iki kere sıçrar
Evmek, acele etmenin Türkçe karşılığıdır. İşimizi planlanan zamandan önce bitirmeye kalkmamalıyız. Bu durumda bir hamlede yapacağımız eylemi, iki hamlede yapmak zorunda kalabiliriz. Önemli olan işimizi çabuk değil, zamanında ve en az hata ile tamamlamaktır. Düşünerek hareket etmek her zaman güzel sonuçlar doğurur.
7. Hızlı koşan çabuk yorulur
Tüm yarışlar zamana karşı yapılır. Ancak bu her zaman çok hızlı başlamak ve çok hızlı olmak gerektiği anlamına gelmez. Gücümüze ve ortama göre en uygun hızı yakalamamız gerekir. Kros yapanlar bile önce tempolu başlar, sonradan vücut hareket ve ısısına paralel olarak hızlarını artırırlar. Hiçbir zaman hızlı bir çıkış yapmazlar. Aksi halde, kısa bir süre son ra yorulur, çalışamaz duruma gelirler. Günümüzü başarılı ve verimli olarak tamamlamak istiyorsak acele etmemeliyiz. Bütün gün yaratılışımıza ve işimize göre çalışmalıyız. Yaşam bir günlük değildir. Her gün çalışmak ve her gün başarılı olmak zorundayız. Bunun için enerjimizi ölçülü harcamalıyız.
8. Yel gibi gelen, sel gibi gider
Dünyada her iş ve başarı, sabır, gayret ve emek ister. Bu nedenle emek sarfedilmeyen ve kolay yollarla elde edilen kazanımlar herhangi bir değer ifade etmez. Kazanılması kolay olanın kaybedilmesi de kolaydır. Zamanımızı, gücümüzü ve malımızı, gelip geçici şeylere bağlamamalıyız. Aksi takdirde emeksiz bir nimeti kaybetmeye hazır olmalıyız.
Aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır:
Konularına Göre Açıklamalı Atasözlerimiz - Adem Sertel