2024 Yılı Dini Günler ve Geceler
2024 dini günler takvimi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve mübarek kandil geceleri hangi tarihlerde? Mübarek geceler neden önemli, bu gecelerde neler yapılmalı ve nasıl değerlendirmeli? 2024 dini günler ve geceler listesi ve mübarek zamanlar hakkında bilgiler.
2024 Dini Günler Takvimi
Regaip Kandili: 11 Ocak Perşembe
Üç Ayların Başlangıcı: 12 Ocak Cuma
Miraç Kandili: 6 Şubat Salı
Berat Kandili: 24 Şubat Cumartesi
Ramazanın Başlangıcı: 11 Mart Pazartesi
Rumi Yılbaşı: 14 Mart Perşembe
Kadir Gecesi: 5 Nisan Cuma
Ramazan Bayramı Arefesi: 9 Nisan Salı
Ramazan Bayramı 1. Gün: 10 Nisan Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün: 11 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün: 12 Nisan Cuma
Kurban Bayramı Arefesi: 15 Haziran Cumartesi
Kurban Bayramı 1. Gün: 16 Haziran Pazar
Kurban Bayramı 2. Gün: 17 Haziran Pazartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 18 Haziran Salı
Kurban Bayramı 4. Gün: 19 Haziran Çarşamba
Hicri Yılbaşı: 7 Temmuz Pazar
Aşure Günü: 16 Temmuz Salı
Mevlid Kandili: 14 Eylül Cumartesi
Mübarek Günler ve Geceler
Kur’an-ı Kerîm zaman nimetinin önemine pek çok âyet-i kerimeyle işaret etmiştir:
“Biz, geceyi ve gündüzü birer âyet (delil) olarak yarattık. Nitekim Rabb’inizin nimetlerini araştırmanız, ayrıca, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için gecenin karanlığını silip (yerine, eşyayı) aydınlatan gündüzün aydınlığını getirdik. İşte biz, her şeyi açık açık anlattık” (İsrâ 17/12).
Resûlullah Efendimiz [s.a.v] zamanın önemine şöyle işaret buyurmuştur:
“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunları değerlendirmede aldanmıştır: Sıhhat (sağlık) ve boş vakit.” (Tirmizî, Zühd, 1; İbn Mâce, Zühd, 15.)
Zaman ve mekânlar bütün kıymet ve kutsiyetini, hakikatte Allah’ın dilemesinden alırlar. Bu ilâhî dileme ise varlıklar için binbir maslahat ve hikmetler içerir. Ayrıca o zaman dilimlerinde gerçekleşen mühim olaylar, içinde bulundukları zaman ve mekâna değer katmışlardır.
Mübarek zaman dilimlerinin kutsiyeti de Allah Teâlâ’nın dilemesinden geldiği için, müslümanlara sonsuz feyiz ve bereketin nüzûlü için birer vesile olmaktadırlar. Mübarek ay, gün ve geceler, İslâm’ın şeairindendir; hususi kıymetleri ve kerametleri vardır. Kâinat, semavat, feza-yı âlem ve bütün varlıklar bu kutlu zaman dilimlerine hürmet etmektedir.
Allah [celle celâlühû], mekânlar içinde mukaddes mekânlar; zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. Evet, bizler vaktin kıymetini bilmeli ve özellikle de Allah Teâlâ’nın bizlere birer lutuf olarak gönderdiği bu kutlu zaman dilimlerini fırsat bilmeyiz.